Предприемач БРОЙ /// Мениджър 07/23

Списание МЕНИДЖЪР Ви предлага 4 безсплатни статии от броя — 2 / 4

Революции

Inflection AI привлече топ играчите

Автор:

Иво Цеков

Снимки:

Getty Images

Революции

Inflection AI привлече топ играчите

Революции
quotes

По-малко от два месеца след пускането на първия си чатбот Pi стартъпът за изкуствен интелект Inflection AI и главният изпълнителен директор Мустафа Сюлейман (един от създателите на DeepMind) набраха 1,3 млрд. долара ново финансиране.

Microsoft, Nvidia и трима от най-влиятелните технологични милиардери доведоха инвестицията в базирания в Пало Алто, Калифорния, стартъп, стартирал в началото на 2022 г. Съоснователят на LinkedIn Рийд Хофман, съоснователят на Microsoft Бил Гейтс и бившият главен изпълнителен директор на Google Ерик Шмид инвестираха лично, а Nvidia е единственият нов инвеститор сред групата.

Според източник, запознат със сделката, новото финансиране оценява Inflection на 4 млрд. долара. Inflection AI се описва като „студио за изкуствен интелект“, специализирано в създаването на персонални изкуствени интелекти.

Това, което е ясно, е, че кръгът значително задълбочава връзките на Inflection с Microsoft и Nvidia – два ключови партньора в надпреварата за генеративното AI пространство. Microsoft, която е и основен инвеститор в OpenAI, е партньор на Inflection в областта на изчислителните облаци; междувременно Nvidia работи в тясно сътрудничество с Inflection по внедряването на своя флагмански графичен процесор H100, който е настоящият златен стандарт за обучение на ИИ и захранване на големи езикови модели като GPT-3 на OpenAI. Nvidia работи в тясно сътрудничество с Inflection и доставчика на услуги CoreWeave за съвместното разработване на сегашния клъстер H100 на Inflection; Inflection спря собствената си работа, за да може Nvidia да проведе неотдавнашен тест, за който Nvidia обяви през юли 2023 г., че е поставил рекорди в осем теста на текущи бенчмаркове за обучение на модели на ИИ, като е изпълнил бенчмарк, базиран на GPT-3, за по-малко от 11 минути.

Inflection смята, че това е най-големият GPU клъстер за AI приложения в света, изпреварвайки обявения през май клъстер на Meta с 16 000 GPU. Компанията заяви, че изгражда най-големия в света клъстер за изкуствен интелект, съставен от 22 000 графични процесора NVIDIA H100 Tensor Core, които ще осигурят производителност от 22 exaFLOPS.

Resistell води високотехнологична война с резистентните на антибиотици бактерии

Всяка година поне 700 хил. души умират от инфекции, причинени от бактерии, устойчиви на антибиотици. Освен това традиционните методи за изследване на чувствителността към антибиотици отнемат много време, което забавя ефективното лечение на пациентите с бактериални инфекции.

Технологията за изпитване на антимикробна чувствителност (AST) на швейцарския стартъп Resistell предлага по-бързо и по-ефективно решение. Тя дава възможност на доставчиците на здравни услуги да предписват по-рано най-подходящите антибиотици, като подобряват резултатите за пациентите и намаляват злоупотребата с антибиотици.

Понастоящем тестът за антимикробна чувствителност, т.нар. антибиограма, изисква отглеждане на култура в продължение на 1–2 дни, за да се идентифицира патогенът. Точният срок зависи от вида на бактериите. След това са необходими още 12–24 часа за провеждане на скрининг за антибиотична чувствителност. В случай на бавно растящи бактерии, например M. tuberculosis, извършването на такъв тест може да отнеме цял месец.

Resistell предлага алтернатива на антибиограмата, базирана на културата, която е настоящият златен стандарт в изследването на антибиотичната чувствителност. Предложението е диагностично устройство. Методът се основава на откриването на движение, причинено от живи бактериални клетки. Тъй като тестът е независим от растежа, те намаляват времето за получаване на резултат от дни на минути. Resistell предоставя информация за това кой антибиотик трябва да се използва за лечението на пациента, както и за концентрацията, в която трябва да се прилага.

18-годишен предприемач иска да направи революция в областта на децентрализираното съхранение на данни

В днешния свят на данни значението на съхранението се превърна в основна грижа както за компаниите, така и за потребителите. Тъй като обемът на данните продължава да нараства експоненциално, настоящите решения се развиват, за да отговорят на предизвикателствата, свързани с ефективния достъп до информация и надеждната сигурност. Въпреки това проблемите с централизацията и сигурността стават все по-очевидни с увеличаването на количеството данни.

В този контекст Hello се очертава като иновативно решение. Това е децентрализирана Web3 екосистема на ранен етап, включваща приложения, мрежи и инфраструктури, изградени на базата на блокчейн технология, децентрализирано съхранение и разпределени бази данни. Hello има за цел да осигури устойчив, мащабируем, ефективен и контролиран от потребителите подход към съхранението на данни, като се справи с ограниченията на традиционните системи.

Важен крайъгълен камък за Hello е неотдавнашното приключване на първоначалния кръг от предварителното финансиране, което осигури инвестиция в размер на 170 хил. евро. Инвеститори, сред които Esade BAN, Casti Ventures и Bcombinator, ръководиха кръга, като допълнителни вноски бяха направени от няколко европейски ангели инвеститори. Това финансиране ще бъде посветено на разработването на продукти и изпълнението на стратегии за излизане на пазара.

Начело на компанията е 18-годишният Алваро Пинтадо Сантаулария, който не само е главен изпълнителен директор на Hello, но и основател на Whispr: компания на SaaS за изкуствен интелект. Сред забележителните постижения на Пинтадо е книгата му „Децентрализираната финансова система“, която издава на 17-годишна възраст и показва дълбокото му разбиране на децентрализираните технологии. Помага му 20-годишният Александър Байкалов, главен технически директор на Hello, който носи ценен опит, натрупан от разработването и продажбата на софтуерни програми от 15-годишна възраст като фрийлансър.

Мисията на Hello съответства на „основите на бъдещето“, определени от Алваро Пинтадо, „устойчивост, оптимизация и ефективност“ – принципи, присъщи на децентрализацията. Крайната им цел е да изградят най-всеобхватната децентрализирана система в световен мащаб. Амбицията на проекта е очевидна в целта на Hello да достигне 10 млн. потребители до края на 2024 г.

Стартъпът е получил значителна подкрепа от Bcombinator, компания за изграждане на стартъп рискове, която е придвижила Hello през своите програми за ускоряване. Освен да привлече значителна потребителска база в областта на Web3, Hello се стреми да разшири обхвата си и да окаже влияние на традиционния пазар на Web2.