Предприемач БРОЙ /// Мениджър 08/23

Списание МЕНИДЖЪР Ви предлага 4 безсплатни статии от броя — 2 / 4

Смели инвестиции

Кои са последните големи крачки в технологичния сектор

Автор:

Иво Цеков

Снимки:

Getty Images

Смели инвестиции

Кои са последните големи крачки в технологичния сектор

Смели инвестиции
quotes

Causaly = ChatGPT за медицински изследвания

Базираната в Лондон компания за здравна технология Causaly набра 60 млн. долара, за да разшири обхвата на своята изследователска платформа с изкуствен интелект (AI). Тя има за цел да спести на учените претърсването на хиляди научни публикации, докато идентифицират, създават и тестват нови лекарства.

Causaly е разработила инструмент с AI, който може да чете 35 млн. научни документа и бази данни с клинични изпитвания и да предоставя отговори на конкретни запитвания на учените за секунди. Помислете като за ChatGPT, но специално за медицински изследвания. След това платформата извежда съответните прозрения и данни за първоначалното запитване в т.нар. граф на знанието.

„В този граф е представена цялата налична наука биология“, казва главният изпълнителен директор Янис Киахопулос.

AI на Causaly се захранва с публично достъпна информация и търговски данни. Той започна да поглъща и някои патентовани данни, като например вътрешни експерименти, провеждани от научни организации.

С новия кръг инвестиции общото финансиране на Causaly достига 86 млн. долара, а компанията твърди, че този кръг ще бъде използван за разширяване на клиентската база и достигане до повече изследователски организации по света.

MasterExchange: как да печелиш от любимите си изпълнители

Базираната в Стокхолм и Лос Анджелис MasterExchange обяви, че е набрала 2,5 млн. евро финансиране от глобални инвеститори. Платформата дава възможност на всеки да инвестира фиатна валута в конкретни песни и да получава тримесечни плащания на авторски права, както и да търгува с дяловете си от музикални авторски права.

Как работи идеята? Песента се предоставя за инвестиране чрез първоначално предлагане на музика, подобно на излизането на компания на борсата. Процедурата може да бъде стартирана от всеки основен получател на авторски права (обикновено това са изпълнители, музикални лейбъли или продуценти). Така се позволява на ползвателите да купят дялове от авторските права за песни, които им дават право на приходи, генерирани от използването им, например чрез стрийминг услуги или ако песента е включена в реклама, филм или телевизионен сериал. На платформата се предоставя прозрачна информация за всяка инвестиционна възможност, която потребителите могат да прегледат, преди да направят покупка.

Първата песен, в която може да се инвестира – Sofia (1 млрд. и повече стрийминга) на Алваро Солер, вече е достъпна за купуване. Инвестиционният прозорец беше затворен на 15 август, като скоро ще бъдат обявени още песни.

Easyrain срещу мокрите пътища

Базираната в Италия Easyrain обяви записването на увеличение на капитала на стойност 5,8 млн. евро. Този нов кръг на финансиране е третият от основаването на Easyrain през 2013 г. и затвърждава позицията ѝ на стартъп в областта на безопасността на движението, което е сред най-стабилните и перспективни сектори в световен мащаб.

Новият кръг на финансиране беше записан от Indaco Ventures Partners SGR и Progress Tech Transfer. Тя подкрепят мисията на Easyrain от самото начало – разработване на иновативни системи за безопасност, които да спасяват човешки животи.

Свежият капитал ще позволи на Easyrain да подкрепи индустриалния план за периода 2023–2030 г., да пусне софтуера DAI на пазара и да индустриализира системата AIS. Планирана за производство в края на 2025 г., системата Digital Aquaplaning Information (DAI) ще премине от виртуален сензор, способен да следи за безопасността на мокри пътища, към пълноценна платформа за откриване и калибриране на ADAS. DAI ще повиши безопасността на автономното шофиране чрез нов набор от функционалности, които в момента се разработват.

AIS е първата и единствена система за активна безопасност, която променя пътните условия, като елиминира рисковия елемент, преди колелата да се сблъскат с него. AIS разпръсква контролирана струя вода пред предните колела на автомобила само когато сензорът DAI го изисква, като премахва излишната вода от пътя и възстановява контакта между гумите и земята. AIS е изключително важна система за всички превозни средства както за традиционните, така и за тези с асистирано или автономно управление.