Mercedes, откраднат през 1945 г., се продава за над 5 млн. евро

Mercedes, откраднат през 1945 г., се продава за над 5 млн. евро

Mercedes, откраднат през 1945 г., се продава за над 5 млн. евро

Аукционна къща Bonhams ще пусне в продажба спортен автомобил Mercedes-Benz 500K Special Roadster 1935, който през 1945 г. е бил откраднат и изнесен от Германия. Очаква се уникалната кола да се продаде за сума между 5 и 7 млн. евро.

Автомобилът е бил собственост на германския индустриалец Ханс Прим, който в края на Втората световна война оставя колата в имението си. Бил е арестуван и хвърлен в затвора, а Roadster-а е открит от американски войници и занесен в Съединените щати.

През 2011 г. колата е придобита от холандски колекционер Франс ван Харе, който платил 3,7 млн долара. Впоследствие Ван Харе я представя на изложение за класически автомобили в Есен, Германия, където е била конфискувана от местните власти, поставили под съмнение законността на собствеността.

През 2012 г. започва съдебно дело между собственика и наследниците на Прим. Хамбургският съд признава придобиването на колата за незаконно и тя се връща на наследниците на първоначалния собственик.

Mercedes-Benz 500K е произведен между 1934-1936 г. Моделът развива 160 конски сили. Произведени са общо 28 модела Roadster .

Търгът, на който ще се продаде Mercedes-Benz 500K Special Roadster, ще се проведе на 3 септември във френския град Шантили.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ