Британски електромобил постави рекорд за скорост

Британски електромобил постави рекорд за скорост

Британски електромобил постави рекорд за скорост

Електромобилът Lola B12 69/EV, произведен във Великобритания, постави световен рекорд за най-бърза скорост сред електрическите коли. В експеримент в Йоркшир той е достигнал 328,6 км/ч, съобщи Би Би Си.

Колата е разработена от британската фирма Drayson Racing Technologies. Изпълнителният й директор лорд Пол Дрейсън, който бе зад волана, коментира, че постижението цели да изтъкне потенциала на технологията на електрическите превозни средства.

Предишният рекорд от 281 км/ч бе постигнат през далечната 1974 г. от модела Battery Box на General Electric.

Drayson Racing е създадена през 2007 г. от любителя на автомобилите Пол Дрейсън, който по това време е министър в правителството на лейбъристите във Великобритания. Фирмата е базирана в Кидлингтън, Оксфордшир, и работи с партньори за създаването на по-устойчиви технологии за движение на пътя. Използва автомобилни състезания, за да привлече вниманието към усилията си.

За да се впише официално в изискванията и да направи възчожен последния си рекорд по правилата на Международната федерация по автомобилизъм (Federation Internationale de l'Automobile's или FIA), компанията е направила модела си впечатляващо лек - под 1000 кг.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ