Ако германската марка се завърне

Ако германската марка се завърне

Много германци мечтаят любимата им марка да се завърне отново. Германия обаче не би спечелила нищо от евентуалното завръщане към националната си валута, точно обратното - това би върнало икономиката на страната години назад, коментира "Дойче веле".

Вече над две години Европа се бори с дълговата криза, а изходът от тази неравна битка така и не се вижда. Държавните гаранции постоянно растат, дълговете - също. Същевременно се увеличават съмненията дали икономическата мощ на Германия е достатъчна, за да удържи страната далеч от водовъртежа на кризата. Ето защо не е чудно, че все повече германци напоследък искат добрата стара германска марка да се върне - като изход от кризата с еврото. Колкото и разбираемо да е тяхното желание, те трябва са наясно, че то е свързано с много илюзии и с откровено неразбиране на проблема с високата цена на подобен ход.   

Апокалипсис сега!

Ново въвеждане на германската марка е малко вероятно да се случи. Ако тя бъде върната, това със сигурност ще доведе до окончателен разпад на еврозоната. Едностранното излизане на Германия от нея при запазване на еврото би било крайно нереалистично от политическа гледна точка, включително заради ролята на Германия като гарант на еврото. Дори само очакванията за възможен разпад на еврозоната драстично биха увеличили и без друго доста високата цена, която задлъжнелите страни от валутния съюз плащат сега, за да се рефинансират.

Освен това е много вероятно част от закъсалите страни да се откажат да обслужват държавните си дългове - действие с непредвидими последици за техните иконимики. Много банки държат част от активите си в държавни облигации, така че банките ще имат огромни загуби. Ще последат много фирмени фалити, което допълнително ще влоши положението на банките, тъй като делът на несъбираемите кредити ще се увеличи. В такъв случай е твърде вероятно да настъпи обща банкова криза и криза на доверието в цяла Европа.

Шок за Германия, шок за Европа!

Общата рецесия в Европа би била прекалено голямо бреме за Германия. Още повече би се утежнило положението от прекалено скъпата германска марка, която - в случай, че бъде повторно въведена - ще бъде ревалоризирана спрямо валутите на останалите европейски страни. Това ще има дългосрочни негативни последици за германската икономика, защото скъпата марка ще оскъпи и експорта, който може да спадне с до 20 процента! А тъй като германската икономика е ориентирана към износа, това, наред с влошената обща конюнктура в Европа и банковата криза, ще доведе до спад на икономическия ръст с до 15 процента през първите 2 години след връщането на марката. Чуждите компании ще преосмислят инвестиционната си политика и ще започнат да изтеглят капиталите си от Германия.

На този фон никак не изглеждат преувеличени предупрежденията, че разпадането на Европейския валутен съюз ще предизвика шок, пред който кризата с "Лемън брадърс" би изглеждала само като детска игра.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ