Американска компания започва добив на газ от ново находище у нас догодина

Американска компания започва добив на газ от ново находище у нас догодина

Американска компания започва добив на газ от ново находище у нас догодина

Има реални шансове американската компания TransAtlantic Petroleum да започне същински добив на газ от ново находище у нас до края на следващата година. Това стана ясно от изявление на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков на семинар за работата на новия единен орган за управление на подземните богатства в България, който функционира от март тази година

„До средата на следващата година американската компания TransAtlantic Petroleum Ltd. може да получи концесията за добив на газ от блок „Ловеч“ до с. Девенци, а до края на годината очакваме да започне същинския добив“, каза министър Трайков.

Находището край Ловеч, което ще се експлоатира от TransAtlantic, е с капацитет 10-12 млрд. кубически метра природен газ.

Местният добив на природен газ е от изключително значение за икономиката на страната, тъй като цената му е средно с 30-40% по–ниска от външните доставки, поясни още министър Трайков. Така например, от находищата край Каварна и Калиакра, разработвани от Melrose Resources се осигуряват около 300 млн. куб. метра газ годишно, които са значително по-евтини от доставките, транспортирани  3000 км., добави той. Правителството ще продължи да насърчава инвестициите в този отрасъл, тъй като те са от ключово значение за осигуряване на енергийната диверсификация, заяви още министърът.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ