Валутният пазар обърна посоката си

Валутният пазар обърна посоката си

Валутният пазар обърна посоката си

Щатският долар направи силно завръщане през изминалата седмица. Валутата поскъпна спрямо еврото с близо два цента след заседанието на централната банка на страната и обявените намерения да се поддържа плавното и постепенно оттегляне на монетарните стимули от Федералния резерв.

Повишаването на лихвите е възможно да започне още през тази година. Новината веднага се отрази на пазарите и инвеститорите рязко увеличиха продажбите си на евро. Това изявление е много по-твърдо в сравнение евентуалните мерки, които би предприела Европейската централна банка.

Седмица по-рано пазарите подкрепяха еврото в очакване на подобни ходове от ЕЦБ, но вече е очевидно, че САЩ ще намалява печатането на пари с по-бързи темпове отколкото в Европа. Дори сравнително безинтересните икономически новини раздвижиха инвеститорите след заседанието на ФЕД. Подобряването на индекса за бизнес активността във Филаделфия подкрепи ентусиазма на пазарите и търсенето на рискови инвестиции. В началото на седмицата инвеститорите бяха много предпазливи и валутните курсове почти не реагираха при публикуването на силните данни за индустрията в САЩ. Реалните действия на централните банкери са много по-важни за валутната търговия и предимството, което има долара за бъдещите лихвени равнища, най-вероятно ще продължи да му оказва подкрепа.

 Еврото не успя да се покачи до нивото от 1.40 долара и да затвърди тренда си на повишаване, а силният обрат през седмицата до 1.38 долара показва обръщане на пазара.

Коментар: Цветослав Цачев, ИП „Елана Трейдинг“

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ