Германия настоява за по-бързо създаване на банков съюз в ЕС

Германия настоява за по-бързо създаване на банков съюз в ЕС

Германия настоява за по-бързо създаване на банков съюз в ЕС

Обявявайки се за засилване на европейската интеграция, Германия взема под свой контрол създаването на банковия съюз в ЕС. Според предложението на финансовия министър Волфганг Шойбле, формирането на банковия съюз в Европа трябва да стане на два етапа. Този подход ще помогне на ЕС да спечели време и да се избави от юридическите обърквания, пише „РБК Дейли”.

Скорошното създаване на банковия съюз в рамките на ЕС е първостепенна задача за Брюксел, уверен е Шойбле. Според него усилията на страните членки за създаване на унифицирана структура за банкрут на проблемните банки явно са недостатъчни.

„Както показа ситуацията в Кипър, ние остро се нуждаем от предсказуемост как акционери и кредитори ще участват в спасяването или закриването на банки. Да се разчита на несистемен подход до 2018 г., както е записано в европейските директиви, ще е неправилно”, отбелязва германският министър.

През юни миналата година министрите на финансите от ЕС се договориха да създадат единен банков съюз за ЕС. Първата стъпка към създаването на такъв съюз дойде в края на 2012 г. Тогава финансовите министри се договориха от март 2014 г. най-големите кредитни институции в Еврозоната да попаднат под надзора на нов регулатор, управляван от Европейската централна банка.

Новият регулатор ще разполага с правомощия да затваря финансови институции, които отпускат заеми, в цялата Еврозона. С въвеждането на новата система се цели да се намалят връзките на правителствата в Европа с банките, което през последните години е основен фактор на кризата. Така Европейската централна банка ще започне да упражнява ефективен надзор над общо 6 хиляди банки в Еврозоната.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ