Главният икономист на ЕЦБ подаде оставка

Главният икономист на ЕЦБ подаде оставка

Главният икономист на ЕЦБ подаде оставка

Главният икономист на Европейската централна банка (ЕЦБ) Юрген Щарк е подал оставка заради несъгласие с управлението на валутния съюз, предаде „Асошиейтед прес”.  В интервю за на германското икономическо списание „Виртшафтсвохе" Щарк посочва, че ЕЦБ се справя със задачите си, държейки под контрол инфлацията в еврозоната чрез корекции на водещите лихви.

„Някои правителства, обаче, са толерирали прекомерно високи заплати и неустойчив растеж на пазара на недвижими имоти, което е предшествало дълговата криза”, отбелязва икономистът.

Според анализатори, основната причина за решението му е несъгласие с програмата на институцията за изкупуване на облигации на финансово затруднени държави.

Юрген Щарк напуска ЕЦБ, близо две години и половина преди края на 8-годишния му мандат в Изпълнителния съвет на банката. Това е органът, който извършва всекидневното ръководство на институцията, докато решенията за равнището на водещите лихви се вземат от 23-членния Управителен съвет, в който Щарк също участва.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ