Големите вериги в шок от закона за конкуренцията

Големите вериги в шок от закона за конкуренцията

Големите търговски вериги реагираха остро на промените в Закона за защита на конкуренцията, които се подкрепят от производителите. Според Димитър Спасов, управител на една от големите търговски вериги, такъв закон е вреден за страната. 

Според промените КЗК трябва да одобрява договорите и общите условия на тези стопански обекти, които са определени като "значителна пазарна сила". В тях се забранява на търговските вериги да фактурират услуга към своите партньори - доставчици.

"Въвежда се понятието "значителна пазарна сила", което се приравнява с монополно и господстващо положение", каза Спасов пред БНР. По думите му всичките вериги нямат пазарен дял, по-голям от 30-35 процента. "Въпросният законопроект не е придружен с оценка, анализираща ползите и вредите, както за търговците, така и за клиентите. Той със сигурност ще се отрази на цените и посоката ще бъде нагоре", смята Спасов. 

Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите, смята за изключително важно да се защити родното производство. Тя призна, че търговските вериги са свършили много работа за изсветляването на българската икономика, но според нея се е стигнало до парадокс, който довел до закриването на немалко предприятия.

По думите ѝ има натиск при договаряне от страна на търговските вериги спрямо доставчиците, както и разликите в пакета от търговски отстъпки и търговски надценки.

Кукушева даде пример с Регионалната бургаска структура, която е заявила, че няма да доставя козунак в нито една от търговските вериги. Въпросът бил в това, че договорите не гарантират, че българският доставчик ще получи доставната си цена.

"Няма да се получи увеличение на цените, защото те се определят от жестоката конкуренция на българския пазар", категорична е тя.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ