Договориха седемгодишния бюджет на ЕС

Договориха седемгодишния бюджет на ЕС

Договориха седемгодишния бюджет на ЕС

Горещо обсъжданият седемгодишен бюджет на Европейския съюз най-сетне бе договорен, обяви президентът на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, цитиран от Би Би Си.

Бюджет 2014-2020 ще бъде в размер на 960 млрд. евро, решиха лидерите на Европейския парламент и представители на държавите членки на съвещание в Брюксел. Фокусът на финансите през обсъждания период ще пада върху рекордната безработица в ЕС и по-конкретно върху младежите на трудовата борса.

Почти една четвърт от европейците на възраст от 18 до 25 години нямат работа, показват данните на ЕК. В Гърция и Испания техният брой е над 50%. За да се справят с тази криза, европейските лидери пренасочиха 6 млрд. евро за развиване на схеми за обучение на млада работна ръка.

Сред другите акценти в бюджета са земеделската реформа и спасяването на проблемните банки в Съюза. Банковите кредитори и акционерите ще поемат първите удари от кризата, следвани от собствениците на депозити над 100 000 евро – по примера на големите кипърски банки, техните авоари ще бъдат подложени на ограничения.

Ако това не се окаже достатъчно за стабилизиране на банковия сектор, евролидерите планират действия от страна на местните държавни апарати. Целта на мерките е данъкоплатците да са последните, които да усетят последствията от банковата криза. Освен това ЕС прави опит да спре разпространяването на ефектите от разриви в регионални банки извън границите на съответните държави.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ