Ерик Шмид продава част от акциите си в Google

Ерик Шмид продава част от акциите си в Google

Ерик Шмид продава част от акциите си в Google

Председателят на Съвета на директорите на Google Ерик Шмид възнамерява да продаде малко над 40% от принадлежащите му акции на компанията,съобщи Асошиейтед прес.

Общият обем на ценните книжа, които Шмид смята да пласира може да му донесе към 2,5 милиарда долара, уточнява Асошиейтед прес. Списание "Форбс" оценява състоянието му на 6,9 млрд. долара и му отрежда по този показател 138 място сред милиардерите в света.

Новината за предстояща борсова сделка моментално вдигна рязко цената на акциите на компанията на борсовите пазари. Вчера, при закриване на търговията една акция на Google се продаваше по 785,37 долара, което е покачване с 11,42 долара. През деня покачването достигна до 786,67 долара - най-високият показател от август 2004 г.

В момента Шмид притежава 2,3% от акциите на Google, а след сделката ще остане притежател на около 1,3%, уточняват световните новинарски агенции.

Ерик Шмид се оттегли от поста генерален директор на Google, който бе поет от Лари Пейдж. Като председател на Съвета на директорите обаче, Шмид продължава да участва активно в работата на корпорацията.

Източници от самата компания коментират, че намеренията на Шмид да пласира такова количество собствени акции е част от идеята му за диверсификацията на активите на компанията.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ