ЕЦБ вдигна лихвата

ЕЦБ вдигна лихвата

ЕЦБ вдигна лихвата

За първи път от юли 2008 г. Европейската централна банка (ЕЦБ) повиши днес лихвата с 0,25 процентни пункта до 1,25% с мотива да се овладее излизащата от контрол инфлация.

Мненията на анализатори и икономисти за този ход обаче са противоричиви.

Така например, според консултантската компания „Ърнст и Янг” увеличаването на лихвените проценти от страна на ЕЦБ  може потенциално да застраши крехкото икономическо възстановяване в еврозоната. Предупреждението се съдържа в Пролетната прогноза за Еврозоната, изготвяна периодично от консултанската компания.

„Не вярваме, че инфлацията е причина за притеснение в средносрочен или дългосрочен план, тъй като в икономиката на еврозоната съществува достатъчно пространство. Повишаването на лихвените проценти в отговор на основна инфлация, дължаща се на стоките, е грешка в политиките, която рискува да се отрази на растежа на БВП. Ние не смятаме, че е необходимо ЕЦБ да предприема подобна стъпка, тъй като прогнозата ни предполага, че през 2012 г., със спада на цените на петрола, връщането на цените на хранителните стоки до базовите им нива и изчезването на ефекта от увеличенията на ДДС от началото на 2011 г., инфлацията отново ще падне до нива под 2%”, заяви Мари Дирон, старши икономически съветник на Прогнозата за Еврозоната на „Ърнст и Янг”.

От друга страна анализаторът Карстен Бржески коментира днешното действие така: "На фона на засилващата се инфлация и стабилния ръст на ключовите европейски икономики – Австрия, Франция, Германия и Холандия лихва от 1,0 % е просто прекалено ниска. Всички знаем, че това е началото на поредица от увеличения на лихвените проценти - тенденция, която може да затрудни страни като Португалия, Ирландия и Гърция да се справят с хроничните си финансови проблеми".

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ