Инфлацията у нас скача до края на годината, прогнозират водещи икономисти

Инфлацията у нас скача до края на годината, прогнозират водещи икономисти

Инфлацията у нас скача до края на годината, прогнозират водещи икономисти

Инфлацията ще се увеличава в първите месеци на второто полугодие и до края на годината може би ще е между 3-4%. Това прогнозира актуалният доклад на Центъра за икономическо развитие (ЦИР). Причините за инфлационния ръст са вдигането ог 1 юли на цените на газа (с 24.63 на сто); на топлинната енергия (средно с 11.7 на сто) и на електроенергията, разясни председателят на центъра Георги Прохаски.

За първите 5 месеца на тази година инфлацията е 1,5 на сто, сочат данните на ЦИР.

Икономистите очакват още спада на икономиката да е 1% за второто тримесечие на 2010 г. и да продължи да се забавя. За сравнение, този показател бе 5,9 на сто през четвъртото тримесечие на 2009 г. и 3,6 на сто през първото тримесечие на тази година. Забавянето, което, като цяло е положителна тенденция, се дължи на забавяне на спада в трите основни икономически сектора – земеделие, индустрия и услуги, отчита доклада на ЦИР.

От месец март тази година промишленото производство е над нулата на годишна база и то благодарение на преработващата промишленост, коментират от ЦИР. Продажбите за износ на преработващата промишленост растат. За второто тримесечие на 2010 г. икономистите очакват и растеж на добавената стойност в промишлеността на годишна база.

Слаб, но все пак растеж евентуално може да се очаква и в строителството, но едва през третото тримесечие на тази година, пише в доклада.

Разчетите на финансовото министерство за ръст на БВП през 2011 г. от 3,6 на сто обаче са свръхоптимистични и могат да доведат до нежелан дефицит в бюджета, предупреди Прохаски.

"Проблем за достигане по-висок ръст на БВП у нас е слабото вътрешно търсене. То е свито заради ниските заплати и пенсии и високата безработица", каза Прохаски. Реалистичните параметри на този показател, според икономистите на центъра са 1,5-2%.

Забелядва се нарастване на дела на износа в БВП, което е знак за съживяване на икономиката ни, както и за повишаване на конкурентоспособността на българската експортна продукция на международните пазари, отчита още докладът.

Икномостите засега не се ангажират с категорична прогноза доколко е устойчива тази тенденция. Прогнозата на ЦИР все пак е по-скоро оптимистична, като се очаква да се запази нарастването на износа с изпреварващи темпове пред вноса и 2010 г. да приключи с един от най-ниските дефицити за последните години.

Не са обнадеждаващи обаче предварителните данни на центъра за притока на преки чуждестранни инвестиции - едва 253 млн.евро или 0.7 на сто от БВП за първите пет месеца на годината. При очерталата се тенденция на отлагане на инвестиционните проекти ще са нужни поне година-две, докато тези инвестиции отново започнат да растат, като при това няма да достигат равнищата от преди кризата, прогнозират от ЦИР.

По отношение на безработицата докладът превижда тя да продължи да намалява през лятото и от есента отново леко да се повиши.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ