Максималната пенсия става 960 лв. от догодина

Максималната пенсия става 960 лв. от догодина

Максималната пенсия става 960 лв. от догодина

960 лв. ще стане максималната пенсия от догодина. Тя ще важи и за новите, и за вече отпуснати пенсии. На това мнение са управляващи, експерти и социални партньори, предаде Нова телевизия. Около 53 000 пенсионери получават пенсии по-ниски от заслужените.

Според промени, приети с единодушие на консултативен съвет към социалното министерство, от догодина те вече ще получават реалния размер на пенсията си.

„Беше един добър ден за Консултативния съвет, защото успяхме да отделим спорно от безспорно. Успяхме да стигнем до обща позиция, която се подкрепя от всички, че таванът на пенсиите през 2014 г. ще падне”, казa бившият министър на труда и социалната политика Иван Нейков.

Идеята е да се въведе общ модел на изчисление за всички пенсии – както тези отпуснати преди 2000 година, така и тези след нея. Пенсията ще представлява около 40% от осигурителния доход.

Това означава, че таванът на пенсиите догодина ще е равен на 40% от планираната за 2014 сума на максималния осигурителен доход от 2 400 лева. Така най-високата пенсия ще е 960 лева.

Очаква се до дни НОИ да представи разчети за това колко пенсионери може да очакват от догодина максимален размер на пенсиите.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ