МИЕТ започна преговори с производителите на електроенергия

МИЕТ започна преговори с производителите на електроенергия

МИЕТ започна преговори с производителите на електроенергия

Икономическото министерство започна процес по предоговаряне на условията с производителите на електроенергия. Това каза пред журналисти министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, цитиран от„Фокус”.

"Вече започнахме разговори с всички производители на електроенергия за необходимостта да направят една крачка назад, а евентуално след това - да направим заедно три крачки напред, защото в крайна сметка системата е пред срив", заяви министърът, който, заедно с президента Росен Плевнелиев, направи първа копка на проекта Икономическа зона – София - Божурище.

"Не е нормално в момента двата блока на АЕЦ Козлодуй едва да работят, защото някой е подписал договор, че трябва приоритетно да се изкупува скъпата електроенергия", заяви Стойнев. „Няма повече такова нещо. Стига на тази политика. Трябва да кажем "стоп" и отново да спечелим доверието на българските граждани”, отбеляза той.

„Оттук нататък, докато аз съм министър на икономиката и на енергетиката, е необходимо да има сметки – такива, които отговарят на истината, които са достъпни за българските граждани и, разбира се, най-вече тази скъпа електроенергия е възможно да бъде изнасяна. Защо не се изнася тази енергия, защо трябва българският народ да понася тази енергия”, запита риторично той. „Цената на електроенергията е един от основните приоритети в моята работа, но освен това държа да отбележа – икономиката е срината”, каза министърът.

Стойнев отбеляза, че в икономическата зона ще бъдат открити нови работни места. „Ние сме обещали на хората да се разкриват нови работни места и ще следваме тази политика”, посочи министърът. По негови думи, 5% намаляване в цената на електроенергията е реалистично.

„Вие разбирате ли, че в момента някой е подписал дългосрочни договори и най-скъпата електроенергия се изкупува приоритетно? Защо не се изкупува примерно електроенергията приоритетно от АЕЦ „Козлодуй”, от ТЕЦ 2, които са държавни, които са построени с парите на българския народ, а се изкупува електроенергията от ВЕИ-тата и от заводските централи? Тези договори са законни. Проблемът е, че те са в ущърб на българското общество и моята воля е начинът на формиране на цената за крайния потребител да бъде променен”, заяви той.

Стойнев уточни, че с производителите са подписани дългосрочни договори. „Не можем за няколко дни да променим тези договори, защото това в крайна сметка нарушава и бизнес климата в страната. Или ще се направят нужните отстъпки, или всички потъваме. Потъваме заедно или изплуваме заедно. Разчитаме на този ползотворен диалог с всички производители на електроенергия така, че наистина да се предприемат краткосрочни действия и икономиката отново да заработи”, заяви Стойнев.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ