Най-големият необработен диамант се продава на търг

Най-големият необработен диамант се продава на търг

Най-големият диамант, откриван през последните повече от 100 години, скоро ще бъде предложен за продажба от аукционната къща Сотбис в Лондон.

Търгът за най-големия необработен диамант в света, оценен на над 70 млн. долара, е насрочен за 29 юни.

Скъпоценният камък е открит преди 9 месеца в Ботсвана. Компанията, която го е открила, му е дала името Леседи ла Рона. Тежи 1109 карата.

Президентът на департамент за бижута в Сотбис Дейвид Бенет съобщи, че за пръв на търг се продава необработен камък с такова тегло. 

Скъпоценният къс е с размери 65/56/40 мм и според класификацията в този бизнес е от тип IIa - най-чистият вид прозрачни безцветни диаманти. Едва около 2% от находките по света са с такова качество.

Диамантът е изложен до утре в Ню Йорк, а след това заминава за Европа.

Историческият рекорд за най-голям диамант в света все още принадлежи на Кулинан, 3.016,75 карата, открит през 1905 г. в Южна Африка. Той е разрязан на 9 големи камъка и още 100 по-малки. Най-големият е наречен “Кулинан I” ( или “Голямата звезда на Африка”), тежи 516, 5 карата, обработен е във формата на панделка и украсява британския кралски скиптър, изложен в Тауър.

В деня, когато е открит Леседи ла Рона, в Ботсвана е намерен още един голям камък с тегло 830 карата. Той е третият най-голям диамант в света.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ