Нефтът падна под 60 долара за барел, прогнозират рекордно поевтиняване на бензина у нас

Нефтът падна под 60 долара за барел, прогнозират рекордно поевтиняване на бензина у нас

Нефтът падна под 60 долара за барел, прогнозират рекордно поевтиняване на бензина у нас

До 2,15 -2, 10 лева за литър на дребно може да падне цената на бензина и дизела у нас до края на тази и в началото на следващата година, прогнозира пред „Труд" изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев.

Причината за очакваното силно поевтиняване е продължаващият спад на цените на петрола на световните пазари заради свръхпредлагане. Цената на петрола продължава да върви стремително надолу и заличи трайно психологическата граница от 75 долара за барел. Нещо повече, тя вече гони нива под 60 долара за барел след като американският лек суров петрол поевтиня с над 3% и за кратко достигна 57,34 долара за барел - най-ниската дневна цена от 13 май 2009 г. - времето на рецесия.

В обедната търговия в Ню Йорк бе отбелязан спад с 3,4 на сто до 57,90 долара за барел. В Лондон цената на сорта Брент се понижи с 1,74 долара или 2,7 процента до 61,96 долара за барел.

Допълнително за продължаващото поевтиняване на петрола допринесе и прогнозата на Международната агенция за енергията (МАЕ), според която ще има отлив в търсенето на суровината в световен мащаб догодина.

В момента литър от най-масовия бензин А 95 е около между 2,28 и 2,29 лева. За два дни дизелът също поевтиня, и то с цели 10 стотинки и вече е - 2,22 лева за литър. Това е рекордно ниска цена на дизеловото гориво за последните четири години. Цената на пропан-бутана пък падна под лев и от вчера е 99 ст./л.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 7 декември. Рождениците днес
Какво можем да научим от сагата около Сам Алтман за лоялността на работно място
"Пирогов" завежда колективен иск срещу министър Хинков, шефът на болницата поиска проверка от Прокуратурата
Цитат на деня
Времето: Валежите продължават, в масивите от Западна България ще се образува нова снежна покривка
Yum! Brands купува над 200 ресторанта на EG Group в Обединеното кралство и Ирландия
Републиканците в Сената на САЩ блокираха нова финансова помощ за Украйна и Израел
Терзиев: Крайният срок да имаме председател на Столичния общински съвет е 12 декември