Бил Гейтс инвестира в най-голямата в света ферма за мухи

Бил Гейтс инвестира в най-голямата в света ферма за мухи

Най-голямата в света ферма за отглеждане на мухи ще бъде открита в Южна Африка, съобщава Business Insider. Това ще се случи в рамките на инициатива за отглеждане на биохрани за пилета и риба. Бизнес инициативата е подкрепена от големи инвеститори, сред които е фондацията на Бил и Мелинда Гейтс. Тя е събрала 11 млн. долара. 

Бройлерите във фермите и рибата в развъдниците се хранят със смески, чието добиване вреди на околната среда. При него се разчита на и без това ограничения ресурс от риба. За да се произведе 1 килограм високопротеинова храна за риба, която ядем например, са необходими 4,5 килограма малка океанска риба като аншоата или сардините, посочи списание "Тайм". Цената на рибата като ястие за хората се повишава заради покачване на търсенето й. Един тон риба се е продавал за по-малко от 500 долара на африканския континент през 2000 г., а през 2014 - за 2400 долара, допълва агенция "Булумбърг".

В тази връзка южноафриканската компания AgriProtein си поставя за цел да открие фермата за мухи. AgriProtein произвежда MagMeal - животински смески, направени от ларвите на мухи, родени в боклука. Смята се, че ползите от MagMeal са две - така се предлага устойчив, естествен източник на високо протеинова храна за животните във фермите като пилетата (няма недостиг на мухи). В същото време се помага за намаляването на боклука. 

През 2012 г. AgriProtein получи финансиране от фондацията "Гейтс". Основател и директор на биокомпанията е Джейсън Дрю. Тя стартира през 2009 г. Започна да гради огромната си фабрика за мухи в Южна Африка през май 2014 г. В ъс фабриката ще живят над 8 милиарда мухи. Тя ще произвежда 22 тона ларви всеки ден. Ще бъде открита следващия месец. Мухите, които ще се отглеждат в нея, ще бъдат от най-обикновен тип, хранени с органични отпадъци като остатъци от храна от супермаркетите и ресторантите. Те ще полагат яйцата си в боклука, където ще се излюпват ларви, хранещи се с него, за да растат. Би Би Си пресмята, че от 1 килограм яйца ще се раждат 380 килограма ларви само за 3 дни. 

След като ларвите пораснат за дни, преди да станат мухи, те ще бъдат събирани. измивани и затваряни в храните за животни MagMeal, които ще бъдат доставяни на птицеферми за пилета и развъдници на риба. 

Откриването на новата ферма за мухи струва 8 млн. долара, но инвестицията ще може да се изплати много бързо, защото оперативните разходи по работата на съоръжението са ниски. AgriProtein вече е сключила сделка с Държавната агенцията за обработка на отпадъците в Кейп Таун, Южна Африка, откъдето ще приема сротирани отпадъци за захранване, изхвърлени от 4-милионния град. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ