Половината от населението на САЩ ще излезе на пазар днес

Половината от населението на САЩ ще излезе на пазар днес

Търговците на дребно в САЩ се надяват, че празничното пазаруване ще стимулира икономиката, предава BBC. След Деня на благодарността, милиони американци ще се отправят към магазините днес за най-натоварения търговски ден в годината.

Черният петък е известен в Щатите като деня, в който търговците обявяват големи намаления и стартират празничното пазаруване. Половината от цялото население на САЩ се очаква да излезе по магазините този уикенд.

Националната федерация на търговците на дребно (NRF) заяви, че 152 млн. души ще посетят магазините в търсене на изгодна цена през този уикенд, с 10% повече от миналата година. Потребителските разходи образуват около 70% от икономическата активност в САЩ.

Между 25-40% от годишните продажби на дребно в САЩ се правят през ноември и декември.

Анализаторите твърдят, че един мощен начален тласък на търговския сезон би могъл да стимулира наемането на персонал в търговията на дребно, която поддържа около една четвърт от всички работни места в САЩ.

"Един лош празничен сезон отново ще повиши страховете от рецесия, ако той бъде силен това ще разсее тези страхове", казва Скот Хойт, анализатор на Moody's. В черния петък обикновено търговските вериги отворяха магазините си в ранни зори, тази година те отварят дори в полунощ.

Много неправителствени организации считат за изключително вреден стреса през този ден. Затова някои от тях през 1997 г. призоваха  денят да се превърне в Ден без покупки.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ