Стойностните имоти ще се търсят най-много през лятото

Стойностните имоти ще се търсят най-много през лятото

Традиционно пазарът на имоти през задаващият се летен сезон ще бъде по-малко активен предвид летните отпуски. Основни клиенти – купувачи в градовете ще бъдат българите, работещи в чужбина, голяма част от които през този  период се  завръщат за период до един месец и с цел да инвестират спестени от тях суми в недвижими имоти. Това се посочва в анализът за пролет-лято 2014  на Националното „Сдружение брокери на имоти”.

Мнението за  пазара на градски имоти в София е, че няма да има някакви особени изненади. Най-голям интерес ще продължава да има към стойностните имоти, които ще задържат цените си, сочи анализът.

Очакванията за продажбите към руски граждани във връзка със ситуацията в Русия и Украйна и обезценяването на руската рубла могат да се развият в две напълно противополжин посоки, а именно в свиване на покупките или обратно – в тяхното покачване.

Брокерите от Варна и Бургас са оптимисти и очакват тенденциите от 2013 г. да се запазят. Според тях при ваканционните имоти по Черноморието купувачи ще останат рускоговорящи граждани, като евентуално може да се очаква лек ръст на инвестициите в жилищни имоти предвид девалвацията на рублата спрямо щатския долар и еврото.

 „Очаквам среден до слаб сезон за ваканционните имоти предвид сложната  ситуация с Русия и Украйна и продължаващото обезценяване на националните валути и на двете страни”, заяви Чавдар Караджов, брокер на агенция, оперираща в района на гр. Банско и гр. Поморие

Що се отнася до вътрешния пазар на имоти в Централна България, очакванията на брокерите от този регион са, че разликата между офертна цена и оптимална продажна цена ще продължава да се свива, като продавачите вече ще бъдат настроени да получат възможно най-добрата цена, без да се придържат към нивата около и преди кризата.

За малките и средните градове ще се запази тенденцията за покупка на имоти за млади семейства в ниския ценови диапазон с възможност за покупка без ипотечен кредит или малко финансиране с потребителски кредит.

Нова тенденция е възрастни купувачи да инвестират средствата от продажба на земеделски земи в маломерни жилища с инвестиционна цел. Очакват се спорадични сделки в центъра на малките градове на пазарни цени на жилища с добра ликвидност, местоположение и в много добро състояние. Основните клиенти са тези с добри доходи и спестявания, изчакали нивата на цените да спаднат до нивата от 2005-2006-та година.

Относно покупката на втори имот в селата в планинската част на Централна България – Габрово, Трявна, Велико Търново, Елена, се запазва добро и платежоспособно търсене на типични стари български къщи за седмична почивка в селища с добра инфраструктура. Търсят се и качествено ремонтирани имоти на британски граждани, които напускат страната ни. Наблюдава се лек ръст в инвестициите в производствени терени за строителство на малки складови бази и производствени помещения.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ