Руски холдинг иска да купи „Е.ОН България“

Руски холдинг иска да купи „Е.ОН България“

Руски холдинг иска да купи „Е.ОН България“

Руският държавен холдинг ОАО „МРСК Холдинг“ проявява интерес към предложените за продажба германски и български дялове от дружеството „Е.ОН България". Това пише руският в. „Комерсант", като се позовава на "източници, запознати със ситуацията".

Според руското издание, МРСК разглеждал възможността да купи близо 100% от акциите на “Е.ОН България" и вече изпратил незадължаваща оферта, а до 24 ноември, след одобрение от борда на компанията, планирал да прати и задължаваща.

67% от акциите на „Е.ОН България“ са притежание на германската фирма майка, а останалите 33% се държат от българската държава, като принципал е Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Ако „МРСК Холдинг" купи „Е.ОН България“, това може да стане първият актив на компанията в чужбина, пише „Коммерсант“. Според изданието от E.OН отказват да коментират информацията. През август обаче, в интервю за „Коммерсант“ главният изпълнителен директор на „МРСК Холдинг" Николай Швец призна, че компанията би искала да управлява електроразпределителните мрежи и в други страни, особено в Европа.

Холдингът МРСК е задължен да гарантира сигурно енергоснабдяване на руските потребители. Същевременно компанията вече има проблеми с финансирането на инвестиционната си програма и при това положение покупката на активи е нещо "нелогично и труднообяснимо", коментират руски експерти.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ