Руски холдинг иска да купи „Е.ОН България“

Руски холдинг иска да купи „Е.ОН България“

Руският държавен холдинг ОАО „МРСК Холдинг“ проявява интерес към предложените за продажба германски и български дялове от дружеството „Е.ОН България". Това пише руският в. „Комерсант", като се позовава на "източници, запознати със ситуацията".

Според руското издание, МРСК разглеждал възможността да купи близо 100% от акциите на “Е.ОН България" и вече изпратил незадължаваща оферта, а до 24 ноември, след одобрение от борда на компанията, планирал да прати и задължаваща.

67% от акциите на „Е.ОН България“ са притежание на германската фирма майка, а останалите 33% се държат от българската държава, като принципал е Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Ако „МРСК Холдинг" купи „Е.ОН България“, това може да стане първият актив на компанията в чужбина, пише „Коммерсант“. Според изданието от E.OН отказват да коментират информацията. През август обаче, в интервю за „Коммерсант“ главният изпълнителен директор на „МРСК Холдинг" Николай Швец призна, че компанията би искала да управлява електроразпределителните мрежи и в други страни, особено в Европа.

Холдингът МРСК е задължен да гарантира сигурно енергоснабдяване на руските потребители. Същевременно компанията вече има проблеми с финансирането на инвестиционната си програма и при това положение покупката на активи е нещо "нелогично и труднообяснимо", коментират руски експерти.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ