"Червей" открадна 45 000 пароли от Facebook

Червей открадна 45 000 пароли от Facebook

Компютърен червей е откраднал 45000 пароли за Facebook, предупреждават експерти по сигурността.  Според фирмата за сигурност Seculert проблемът е засегнал потребители във Великобритания и Франция. Виновникът е добре известен зловреден код - наречен Ramnit (известен още като червей).

"Ние подозираме, че нападателите, които стоят зад Ramnit са откраднали идентификационни данни на жертвите, изпращайки линкове от профилите на техни приятели. В допълнение, киберпрестъпниците са се възползвали от факта, че потребителите са склонни да използват една и съща парола в различни уеб-базирани услуги, за да получат достъп до данните. Социалните мрежи предлагат богат „улов“ за хакерите, тъй като огромно количество лични данни се съхранява в тях.

"45,000 акаунта във Facebook имат вирусната сила да предизвикат значителни щети на физически лица и институции, когато са попаднали в неподходящи ръце ", обясняват от Seculert. Според фирмата 800 000 компютъра са били заразени с Ramnit от септември до края на декември 2011 г. През юли 2011 г. доклад на Symantec изчисли, че вариантите „червеи“ Ramnit представляват 17,3% от всички инфекции на нов злонамерен софтуер.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ