Чиновниците натрупали над 2 млн. дни отпуск

Чиновниците натрупали над 2 млн. дни отпуск

Проблемите с натрупаната отпуска на държавната администрация остават, въпреки въведения от тази година график за изчистване на дните за полагаема почивка. За 2010 г. държавната администрация има да взема общо 2 166 699, което прави 5 936 години и това ако всеки ден в годината се води работен. Това се казва в доклад  за администрацията, подготвен от финансовия министър Симеон Дянков, предаде БНР.

Според доклада заплатите в държавния сектор през изминалата година са се увеличили с около 2% до средно 661 лв. В 57 администрации това увеличение е дошло след намаляване на числеността на чиновниците.

Около 21% от заетите в администрацията взимат повече, отколкото през 2009 г. Отделносе дават пари и под формата на допълнително материално стимулиране, се посочва документа.

През 2010 г. държавните чиновници, които са към 77 хил. души са изговорили почти 12 млн. лв. по мобилните си телефони.

Докладът отбелязва, че има сериозен проблем със събираемостта на глоби. През 2010 г. има наложени глоби и санкции за над 132 млн. лв., а от тях са събрани едва 41 млн.

За да се увеличи събираемостта се предлага да се отказват други административни услуги като издаване на документи например на онези, които дължат пари, както и да се извършва обществено-полезен труд. За стимулиране на чиновниците пък има предложение да се командироват в чужбина.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ