Чобанов: България тръгва по пътя на растежа догодина

Чобанов: България тръгва по пътя на растежа догодина

 Българската икономика ще отбележи тази година по-нисък икономически ръст от прогнозирания, но ще набере инерция през следващата година. Причините за забавянето са неблагоприятните бизнес условия в страната и Европейския съюз, както и политическата нестабилност в страната, която кара хората да харчат по-малко и да се ориентират към спестяване. Това заяви министърът на финансите Петър Чобанов в интервю за „Ройтерс” в Блед, Словения. Там той участва в Консултативния съвет на Центъра за високи постижения в областта на финансите (Center of Excellence in Finance), в рамките на Осмия стратегически форум в Блед.

 Ревизираните прогнози сочат, че растежът през тази година ще бъде между 0,6 и 0,8%, но за следващата година се придържаме към текущата прогноза от 1,8% ръст, казва в интервюто Чобанов. „Смятаме, че ще имаме подобрение във вътрешното търсене, заради очакванията ни, че подобрението на бизнес средата ще доведе до повече инвестиции.", обяснява той

 Според Чобанов бюджетният дефицит през следващата година ще бъде по-нисък от сегашния, а фискалната консолидация ще бъде базирана на подобрена икономическа активност и внедряването на мерки за повишаване на събираемостта и избягването на плащането на данъци.

 „Няма да затягаме коланите. Ще се опитаме да имаме паралелно добра фискална политика и да рестартираме растежа", допълни още той.

 Чобанов коментира и намеренията на България да излезе на международните пазари през следващата година, тъй като правителството трябва да изплати емисията глобални бондове в началото на следващата година.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ