Шефове на автоконцерни предричат затваряне на заводи в Европа

Шефове на автоконцерни предричат затваряне на заводи в Европа

Има голяма вероятност в близките месеци да бъдат затворени до 10 завода за автомобилостроене в ЕС, а работниците да бъдат съкратени. Такива опасения споделиха пред „ Ройтерс” висши мениджъри на големи автомобилни концерни по време на автосалона във Франкфурт. Автоизложението се провежда веднъж на две години и е едно от най-престижните в света. Наред с новостите, които представят, ръководителите на автомобилни концерни споделиха и оценките си в перспектива за бизнеса в Европейския регион.

Мартин Винтеркорн, председател на Управителния съвет на концерна Volkswagen

“Европейският пазар продължава да поражда определени опасения. Общият обем продажби на автомобили е паднал с около 3 – 3,5 милиона единици в сравнение с 2007 г. По моя оценка ще се наложи европейските автомобилни производители да затворят около 10 завода.”

 Филип Варин, председател на Управителния съвет на PSA Peugeot

"Понастоящем само обмисляме въпроса за съкращаване на производствени линии. Но всички детайли ще бъдат обсъдени първо с профсъюзите".

 Норберт Райтхофер, главен изпълнителен директор на BMW

“Европа в момента е проблемен пазар за автопроизводителите. И не се вижда светлина в края на тунела в близка перспектива. Ситуацията едва ли ще се подобри до втората половина на 2014 г.”.

Още в началото на лятото изданието Automotive News Europe излезе с прогноза, че европейските автопроизводители ще бъдат принудени да започнат да закриват производствени мощности. По оценки на изданието към края на 2014 г. Ford, Opel, PSA/Peugeot-Citroen и Volvo ще затворят пет завода в Европа.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ