Бизнес, който иска да лекува

Бизнес, който иска да лекува

Бизнес, който иска да лекува

  • Фармацевтичната компания ДАНСОН предложи на пазара 30 нови лекарствени продукта само за 5 години и работи по 23 нови.
  • Екипът разказва за пътя на успеха и иновациите в бизнеса

Стефан Божинов, управител и съосновател на ДАНСОН

Развиваме местната фармацевтична индустрия

Фармацевтичната холдингова компания ДАНСОН е основана през 2015 г. В нея има няколко важни направления. Първото е производството на лекарствени продукти. Водещата дейност на заводите, част от ДАНСОН, е в Радомир – „Ветпром“, и във Виетнам – „Данафа Фармасютикъл“. Основната ни концепция е свързана с развитие на собствено портфолио от продукти. Предоставяме и възможност за контрактно производство на наложени компании в сектора. Започнахме със 17 продукта, а в момента те вече са над 130.  Успехът се дължи на фокусираната работа на екипа при разработването на генерични лекарствени продукти в определени терапевтични групи. Новоизградената мощност в Радомир работи по концепцията One Stop Shop. Под един покрив на площ от 55 хил. кв. м се произвеждат 9 различни лекарствени дозови форми. Конкурентите ни не само в България, а и извън страната имат отделни локации за различните продукти.

Второто направление, върху което се фокусираме, е търговията. Разчитаме на собствени компании в България, Русия, Казахстан и Узбекистан. Имаме и търговски представителства в Грузия, Украйна, Молдова и Беларус, а отделно от това работим и с утвърдени партньори в Армения, Азербайджан, Таджикистан, Полша и др.

Третото направление – основополагащо за компанията, е изследване и развитие. То подпомага другите две основни дейности и дава възможност за реализиране на проекти с лицензионен характер. Целите ни са да изградим устойчиво и синергично портфолио от генерични продукти в добре подбран терапевтичен спектър. Искаме да развием местната фармацевтична индустрия с изграждането на силен екип и създаването на различни типове продукти, които не са произвеждани до този момент в България.

Станислав Стоев, изпълнителен директор на ВЕТПРОМ

Инвестираме в модерни съоръжения

„Ветпром“ е едно от най-старите фармацевтични предприятия в България с над 60-годишна история. След придобиването и реконструкцията заводът се специализира в производството на хуманни лекарствени продукти. Мощностите на завода са организирани така, че позволяват да се произвеждат стерилни, твърди, течни и полутвърди продукти в различни самостоятелни участъци, разположени под един покрив. Създадени са и отделни специализирани участъци, оборудвани с най-съвременни машини и апарати за производство на гелове, кремове и унгвенти, продукти, съдържащи кортикостероиди и активни вещества с биологичен произход. Производството на биологични продукти е уникално за България. В завода е внедрена и въведена в производство иновативна опаковка за полутвърди фармацевтични форми – флакон под налягане (BOV). Голяма част от продуктовата листа на завода се състои от нестерилни течни форми за вътрешна и външна употреба. Най-новата мощност на „Ветпром“ за производство на твърди лекарствени форми е изградена и пусната в експлоатация след преминаване на инспекция от Изпълнителната агенция по лекарствата само за година и половина.

Предлагаме на пазара над 40 млн. броя ампули, 750 млн. таблетки и капсули и над 35 млн. течни и полутвърди лекарствени форми. Във „Ветпром“ работят над 240 служители. Продължаваме да инвестираме в нови производствени съоръжения, технологии и квалификация на служителите.

Д-р Росен Бъчваров, управител на „ДАНСОН Трейдинг България“

Зад успеха ни стоят хората

Бизнесът в световен мащаб е изправен пред редица задълбочаващи се предизвикателства. Фармацевтичният сектор в България не е изключение. Това ни мотивира да се развиваме и да ставаме по-добри. От 2015 г. портфолиото ни порасна над 8 пъти. Освен генерични продукти в него присъстват собствени марки с уникален за страната състав. Имаме и лекарствени продукти в уникална дозова форма, които предоставят висока добавена стойност за пациента. Можем да се похвалим, че един от продуктите ни спечели приза „Продукт на годината 2022“ в категория „Продукти без лекарско предписание“ на Българския фармацевтичен съюз. Това е високо признание за качество и иновативност. Широкото портфолио, както и бързата и улеснена комуникация с останалите направления на ДАНСОН и ВЕТПРОМ ни дават допълнителна гъвкавост и възможността да се адаптираме към промените в пазара. Успяваме да реагираме навреме в случай на недостиг на определени медикаменти. Зад успеха на всяка компания стоят хората, затова постоянно инвестираме в развитието и разширяването на екипа ни.

Станислава Балабанова, директор „Продажби и бизнес развитие“, ДАНСОН

Стъпваме на 4 нови пазара

В компанията търсим нови бизнес възможности за разработването на нови продукти и навлизането на нови пазари. Свидетели сме как заради пандемията и конфликта между Русия и Украйна добре развитите вериги за доставки на активни съставки и на самите крайни продукти са прекъснати. Затова всяка страна трябва да разполага със собствена и добре развита фармацевтична индустрия и пазар. Това дава допълнителна сигурност и увереност в един деликатен сектор, какъвто е фармацевтичният. В момента сме съсредоточени в развитие на пазарите в Близкия изток, на Балканите, в Централна и Западна Европа.

Николай Новачев, ръководител отдел „Изследване и развитие“

Отделът ни е ключов

Преди повече от 5 години ДАНСОН създаде отдел „Изследване и развитие“, инвестирайки в строителство, обзавеждане и оборудване на модерни лаборатории. От ключово значение за нас е разработването на лекарствени продукти в широк спектър от форми, покриващ обхвата на производство на „Ветпром“ АД. Потвърждение за успешната инвестиция е фактът, че за 5 години компанията излезе на пазара с повече от 30 нови лекарствени продукта. В момента в различен етап от разработване са други 23, 17 от които са твърди дозирани форми (таблетки и капсули), 2 полутвърди (гелове) и 4 течни, 3 от които стерилни.

Димитър Милев, маркетинг мениджър

Изграждаме доверие към марката

За да върви добре работата на един маркетинг директор, той трябва да познава в детайли портфолиото на компанията. Ролята ми не е само да предам по убедителен начин информацията, но и да дам на потребителя стойност чрез съдържанието. Трудна задача на конкурентен пазар и съобразено с всички изисквания, забрани и регулации към рекламата на лекарствени продукти. Маркетинговите трикове невинаги действат във фармацевтичната сфера. А и целта на ДАНСОН не е да въвежда потребителя в заблуда. Търсим ефективна, креативна и стойностна връзка с крайния потребител. Искаме да има доверие към марката.

Дарин Пешев, директор „Регулаторна дейност“

Продуктите ни са съобразени с научните и етичните стандарти

Лекарствената регулация е съвкупност от активности, които държавата упражнява в различни сфери на фармацевтичния сектор. Отговорен съм за медицински дейности, лекарствена безопасност и регистрация. Директорът „Регулаторна дейност“ се грижи за комуникацията между компанията и контролните органи. Основната задача и цел е всеки наш продукт да съответства на най-съвременните регулаторни, научни и етични стандарти.

Таня Младенова, HR

Целта ни е създаване на положителен имидж

Професионалното развитие и доброто усещане на служителите за работното им място в компанията е един от приоритетите ни. Те стоят в основата на бързо развиващия се бизнес, който иска да постига високи финансови резултати. Моята роля е да следя какви са нуждите на служителите и паралелно с това да подкрепям бизнес стратегията на компанията. Фокусът ни е разпространяването на ценностите ни и изграждането на посланици на бизнеса. Чрез положителния си пример те привличат подходящи нови кандидати и таланти.

Екип на Мениджър. Материалът е част от брой 10/2022 на списание „Мениджър“. Може да бъде намерен в дистрибуторската мрежа, както и онлайн в мобилното приложение ZinZin.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 8 декември. Честит празник, студенти!
Не намериха купувач за емблематичните марки водка "Столичная" и "Московская"
Германската полиция арестува 25 души от заговорническа група за държавен преврат
Комисия гласува на първо четене държавата да може да поема контрола над "Лукойл Нефтохим"
Петролът поскъпна на фона на надеждите за увеличение на търсенето в Китай*
Володимир Зеленски е личност на годината на списание „Тайм“
Регулаторите на ЕС обвиниха Deutsche Bank и Rabobank в картел за търговия с държавни облигации
Компания на бившия президент на САЩ Trump Organisation бе призната за виновна за данъчни измами