"Шнайдер електрик" продава дейностите си в Русия

Шнайдер електрик продава дейностите си в Русия

"Шнайдер електрик" продава дейностите си в Русия

Френският гигант в електрическото оборудване и промишлената автоматизация "Шнайдер електрик" (Schneider Electric) съобщи днес, че е подписал рамково споразумение за продажба на дейностите си в Русия на местния ръководен екип, предаде Франс прес. Компанията не обяви сумата на сделката.

"Шнайдер електрик" реализира около 2 процента от оборота си в Русия. Групата спря инвестициите и доставките на поръчки за проекти в Русия и Беларус от 24 февруари 2022 г., след което в края на април обяви намерението си да продаде руските си дейности. На място компанията има 3500 служители и три завода, произвеждащи главно за местни клиенти. 

Производителят очаква тази операция да се изрази в отписване на до 300 милиона евро от нетната счетоводна стойност на групата, се казва в комюнике, цитирано от БТА.

След началото на войната в Украйна и санкциите срещу Русия френските компании се изправиха пред дилемата да спрат временно или да продадат дейностите се, с риск да изгубят инвестициите си, ако не намерят купувач на място. Много компании, по-специално в сектора на лукса и модата, вече затвориха магазините си в Русия. Други големи френски групи обаче като "Мюлие" (Mulliez), "ТоталЕнержи" (TotalEnergies) и "Санофи" (Sanofi) останаха в страната, като временно замразиха някои от дейностите и инвестициите си.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ