АЕЦ "Козлодуй" проверява съмнителни руски нагреватели

АЕЦ Козлодуй проверява съмнителни руски нагреватели

АЕЦ "Козлодуй" проверява съмнителни руски нагреватели

Подгревателите в АЕЦ "Козлодуй" са добре и работят без проблем, заяви днес директорът на централата Александър Николов в сутрешния блок на bTV след като вчера в руския сайт www.rusbalt.ru изтече информация, че за производството на оборудване е била използвана некачествена стомана. В момента в Русия тече разследване около случая, като вече има и арестувани. Николов заяви, че ще бъде изпратен български екип в Русия, който да се запознае със случая. Той заяви още, че при пристигането си 8-те подгревателя са били подложени на серия от тестове, които са издържани и до момента оборудването работи без проблем. Закупуването им е струвало 29 млн. евро.

Първите четири агрегата били доставени през 2010 г., монтирани са на Шести блок и след успешни изпитания са въведени в експлоатация. Другите четири агрегата са за Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" и са изпратени за България в края на 2010 г. и началото на 2011 г., за да заменят подгревателите от колекторно-спирален тип.

"Монтирането им на двата блока ще позволи да се увеличат надеждността и ефективността на АЕЦ "Козлодуй", се казва в съобщението, публикувано на сайта в интернет на базираната в София компания "Атомтоплопроект" с управител Михаил Батишчев. Това дружеството работи с АЕЦ "Козлодуй" повече от 10 години.

Подгреватели са производство на дружеството "ЗиО-Подолск". На 27 декември директорът по снабдяването на завода Сергей Шутов е бил арестуван. Повдигнати са му четири обвинения за мошеничество в особено големи размери. Доставки на елементи за подгреватели е правила руската фирма "Атом-Индустрия", която също е разследвана.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ