България

Политика

|

Общество

|

Астероид лети към Земята, възможен е сблъсък

Астероид лети към Земята, възможен е сблъсък

 30-метров астероид, засечен едва вчера, лети към Земята и около 14-15 ч. българско време ще е изключително близко до нашата планета. Теоретично, налице е много висок шанс за сблъсък, алармираха наши астрономи от обсерватория "Звездно Общество" А 79. Те са прихванали първи летящият към Земята обект, а след това наблюденията им са потвърдени и от американски астрономи.

Предварителни изчисления и на българските, и на американските астрономи дават висок риск от сблъсък, но тъй като се базират на много кратък интервал от наблюдения, на този етап учените предпочитат да квалифицират заплахата като неопределена.

До обед днес НАСА все още не беше прихванала астероида, което все повече намалява шансовете да бъде засечен от която и да е обсерватория по света.

Българските астрономи са в непрекъсната връзка с американските си колеги. Наблюденията от наша страна  са били много полезни, защото са съкратили в значителна степен размерът на претърсваната площ за откриване и наблюдение на астероида, коментира доц. Шопов от Центъра за космически изследвания към Софийския университет.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ