БГ експерт по тероризма: Атентатът е подготвян дълго, вероятно част от групата още е в страната

БГ експерт по тероризма: Атентатът е подготвян дълго, вероятно част от групата още е в страната

БГ експерт по тероризма: Атентатът е подготвян дълго, вероятно част от групата още е в страната

Чудовищният атентат, извършен вчера на бургаското летище е изключително дълго и добре подготвян терористичен акт, вероятно с допълнителна логистична помощ, оказана на наша територия. Такова мнение сподели в специално интервю за "Мениджър Нюз" полк. Ангел Митрев, хоноруван преподавател в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски по въпросите на нациналната и регионалната сигурност, експерт по въпросите на етническите конфликти и тероризма. Той е работил дълги години като разузнавач, а след това и като ръководител на оперативни структури. Началник на отдел по антитероризъм до 2007 година. Сега е офицер от резерва със звание "полковник". Професионалните му и научни интереси са в областта на етно-религиозните конфликти, ислямската теология , коранична екзегеза, съвременни прояви на национализма, проблеми на идентичността

 - Полк. Митрев, до вчера България беше спокойна и мирна страна. От позицията на експерт как бихте коментирали ужасът, който ни сполетя?

- Самоубийствените атентати срещу невинни граждани са най-отвратителните и безскрупулни престъпления. Непрекъснато гледам и слушам различни коментари по темата в медиите през последните часове. Сред тях имаше и доста непрофесионални изказвания.

По мое мнение, най-вероятно става дума за изключително добре планиран, дълго и старателно подготвян атентат, с вероятно допълнително осигуряване, осъществено на наша територия – като събиране на информация, може би подготовка на самото взривно устройство, може би и финансово подпомагане. От всичко, което чух досега, си правя извода, че това не може да бъде дело само на един човек. Атентаторът самоубиец не е бил сам. Всичко е било изчислено много добре за атаката, знаело се е кога пристигат тези туристи, как ще бъдат транспортирани и т.н.

Големият въпрос, по който на този етап няма задълбочени разговори е как се е допуснало да се внесе този взрив на територията на летището. Но вероятно, в най-скоро време и това ще се изясни, защото е много важно навреме да открием пропуските и да работим по отстраняването им.

- Защо, според вас, точно България бе избрана за арена на терористичната атака?

- Първото най-логично обяснение е, защото по това време на годината у нас има огромен наплив на туристи, поток, през който могат да се промъкнат и терористи. Освен това, не бива да забравяме, че страната ни е част от нов ред, от ново общество, което твърдо се противопоставя на тероризма. Ние сме външна граница на ЕС, ясно сме заявили принадлежността си към западната цивилизация и сме на тежък геополитически кръстопът, което създава предпоставки за проникване и на терористични групировки. Също така, страната ни участва с военни контингенти в мисии в страни, в които на това се гледа като на посегателство върху най-свещените мюсюлмански ценности.

- Израел директно обвини Иран и Хизбула като извършители. Споделяте ли тази версия?

- Не бих коментирал нищо, което представлява изявление на официалните власти. Но мога да кажа следното: нито България, нито групата израелски туристи, срещу която е извършено нападението са конкретната мишена. Същинската цел на тероризма не са конкретни хора, а всяване на ужас чрез зрелищност в името на някаква кауза. Затова, повечето такива нападения са на места с голяма концентрация на невинни хора и по възможност от най-различни националности, защото според терористите така се постига по-голям ефект.

- Ако действително целта е да се обърне внимание върху някаква кауза, защо тогава все още никой не е поел отговорност за атентата?

- Нормално е да няма все още такава реакция, защото е възможно групата, организирала нападението, или поне част от нея все още да е на територията на България.

- Доказателство ли е този случай за сериозни пропуски в системата на националната сигурност?

- Вижте, едно от големите „преимущества” на тероризма е неговата непредсказуемост. Всяка друга страна би могла да бъде на мястото на България. Когато един атентат е дело на дълга и старателна подготовка, нищо и никой не може да го спре. Въпросът сега е част по-скоро да се преосмислят действащите концепции за национална сигурност, да се реорганизират по нов начин нивата на сигурност. Имаме достатъчно добре подготвени професионалисти, включително и сред по-младите кадри, но трябва да им се осигури повече поле и възможности за действие. Трябва да се развържат ръцете на ДАНС. Нека датата 18 юли даде начало на ново мислене по въпросите на националната сигурност.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ