Бойко:Отказваме се от Бургас – Александруполис! Трайков: Не може да бъде!

Бойко:Отказваме се от Бургас – Александруполис! Трайков: Не може да бъде!

Бойко:Отказваме се от Бургас – Александруполис! Трайков: Не може да бъде!

Отказваме се от Бургас - Александруполис, заяви изненадващо премиерът Бойко Борисов след среща с посланици от Европейския съюз в резиденцията на испанското посолство днес.

 Решението му се оказа изненада дори за ресорният министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Помолен от журналисти да коментира думите на премиера, той успя само да промълви: "Това сигурно сте го сънували. Не мога да повярвам, че го е казал."

 Мотивите на премиера за внезапния завой са от локално, емоционално, регионално и глобално естество:

Част от тръбите трябва да минат през защитени местности, а и трасето е много тясно.”

 „Това е проект, който не се иска от населението в Бургас.”

 „В условията на криза държавата няма откъде да намери пари за проекта.”

 „Всички видяхме какво се случи в Мексиканския залив!"

 Проектът Бургас-Александруполис предвиждаше изграждане на петролопровод с дължина 279 км през Черно море за транспортиране на руски и Каспийски петрол от пристанището в Бургас до пристанището на Александруполис в Егейско море. Предвиждаше се капацитетът на петролопровода да е 35-50 милиона тона годишно.

Споразумението за сътрудничество в изграждането и експлоатацията на петролопровода Бургас-Александруполис беше подписано в Атина на 15 март 2007 от руския президент Владимир Путин, българския министър-председател Сергей Станишев и гръцкия му колега Костас Караманлис.

Но това не беше единствената изненада от премиера за министър Трайков.

Под въпрос е и съдбата на АЕЦ "Белене", заяви Борисов и направи набързо малко сметки. 26 милиарда евро струват четирите реактора, които Турция ще построи след подписване н споразумение между нея и Русия, посочи още Борисов. Това прави по 6.5 милиарда евро на реактор, изчисли той.

След което обяви, че настоява да му бъде посочена точната цена за АЕЦ „Белене", както и от къде правителството да намери пари, за да построи атомната централа. Не стана ясно към кого е отправено настояването му.

„Кой ме кара да задължа държавата с 26 милиарда евро, без да е ясно откъде да ги върна?", попита министър-председателят. Той припомни различните цифри посочени от предишното правителство за стойността на Белене - между 4 и 8 милиарда евро и изрази съмнение и в достоверността на числата. Ако се намери стратегически инвеститор за „Белене", централата все пак може да бъде построена. Засега обаче такъв няма", допълни още министър- председателят.

Оказа се, че министър Трайчо Трайков не беше подготвен за отказа на българското правителство и по този проект. „Няма решение за замразяване", бе категоричен Трайков. „Ние сме разговаряли с партньори и сме се разбрали докато не се осигури финансиране, да не се извършват съществени дейности, свързани с ангажирането на големи финансови средства", добави Трайков и допусна, че е терминът „замразяваме” да е използван от премиера в този смисъл.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ