Бургас първи въвежда западния модел с велосипеди под наем

Бургас първи въвежда западния модел с велосипеди под наем

Бургас първи въвежда западния модел с велосипеди под наем

Общинска рент-а-байк система ще позволи на жителите и гостите на Бургас да се придвижват в града с велосипед, каквато е масовата практиката в повечето големи европейски градове.

Услугата "велосипед под наем" ще бъде разработена точно по европейски модел и ще стане факт в града в резултат на одобрен проект "Велосипедният град - модел на модерна градска мобилност", финансиран по Програмата за малки проекти на Глобалния екологичен фонд. Общата стойност на проекта е 190 920 лв., а продължителността на изпълнението му - 18 месеца. Изпълнението на проекта се очаква да стартира през месец февруари 2012 година. Проектът ще се реализира от Сдружение на общините от Югоизточен регион в партньорство с Община Бургас и Асоциация на Българските Черноморски Общини.

Бургаската рент-а-байк система ще стартира със 120 велосипеда за отдаване под наем, всеки един снабден с GPS устройство за проследяване в реално време. Ще бъдат обособени 3 вело/инфо пункта и 135 бр. велостоянки със заключващ механизъм. В рамките на проекта ще бъде разработена и електронна система за таксуване и разплащане. Преди фактическото въвеждане на системата, с оглед максимално доброто й проектиране, ще бъдат предварително проучени добри европейски практики в тази сфера.

Ще бъде направен и анализ на достъпността и съществуващото състояние на градската инфраструктура за велосипедисти в Бургас, в това число: трафик, безопасност, качеството на велоалейната мрежа. На базата на проведените проучвания и анализ ще бъдат определени техническите параметри на системата, подходящите места за изграждане на велостоянки и пунктове, ще бъде изготвена схема на веломаршрути, интегрирана в общата транспортна схема на общината.

В рамките на проекта ще бъде проведена и информационна кампания, насочена към повишаване на информираността на хората относно ползите и предимствата от използване на велосипеда като средство за предвижване в градска среда и популяризиране на самата рент-а-байк система. Ще бъдат проведени и обучения за безопасно каране., обясниха от общината.

Амбицията на общината са изграждането на подходяща инфраструктура и предлагането на новата рент-а-байк услуга Бургас да се доближи до съвременни европейски градове като Амстердам, Барселона и Брюксел.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ