Глоби до 5000 лв. за оставено дете без надзор

Глоби до 5000 лв. за оставено дете без надзор

Глоби до 5000 лв. за оставено дете без надзор

Родители, които системно оставят детето си без надзор, могат да бъдат глобени от 1000 до 5000 лв. Това предвиждат промени в подготвяния нов Закон за детето, огласени от зам. - министъра на труда и социалната политика Валентина Симеонова, цитирана от bTV. 

Задълженията по събиране на глобата са на полицията и органите на МВР. Българите, които видят дете в опасност, могат да сигнализират на тел. 111 и 116.

Мерките се отнасят за деца до 12 години, които системно са оставяни сами без родителски контрол. Размерът на глобите ще бъде синхронизиран с възрастта на детето. Целта на планираните санкции е да засилят превенцията на случаите, в които децата са оставяни сами в опасни ситуации. Правилата за закрила на децата, посочени в закона, ще се отнасят и за лекарите в родилния дом, за полицаи и учители. Експертите смятат, че системата за защита на най-малките се гради от всички, не само от социалните домове.

Законът предвижда, че в социалните домове няма да бъдат настанявани изоставени от родителите им деца под 3 годинки. Грижата за тях ще бъде поверявана само на приемни семейства. Планира се създаването на мрежа от такива семейства. Проект за 80 млн. евро на Агенцията за социално подпомагане ще работи за увеличаването на броя на тези семейства. В последната година те са станали 271 повече.

На 11 ноември ще има публично обсъждане на закона. Няколко дни по-късно, на 15 ноември, регламентът ще бъде бъде дискутиран на кръгла маса в Народното събрание под егидата на председателя на парламента Цецка Цачева.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ