Депутат опровергава Бойко, че се пише закон за печата

Депутат опровергава Бойко, че се пише закон за печата

Депутат опровергава Бойко, че се пише закон за печата

Няма да има закон за печата. Такъв закон би означавал ограничаване на свободата на словото и независимостта, заяви председателят на медийната комисия в Народното събрание Даниела Петрова. Изявлението й беше по повод думите на премиера Бойко Борисов, който от Виена заяви кратко и ясно „Ще има закон за печата!”. Министър-председателят е в австрийската столица за Шестата годишна среща на българските медии по света, която се организира от БТА.

Става въпрос не за Закон за печата, а за текстове, които ще влязат в Закона за депозирането на печатни и други произведения. В закона за радиото и телевизията, например, има определена яснота как могат да бъдат идентифицирани собствениците, тоест има относителна прозрачност, разясни председателят на медийната комисия в НС Даниела Петрова.

Българските медии са добре саморегулиращи се. Налице е Етичният кодекс. Работещите в медиите са професионалисти и не е необходима регулация чрез поставянето на някаква норма, респективно Закон за печата.

Така че медиите не трябва да се притесняват - закон за печата няма да има. Премиетът не е имал това предвид, а по-скоро, че е необходимо да има прозрачност при собствеността на печатните медии, уточни още веднъж Петрова.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ