Електронен регистър за ражданията достъпен за всеки от днес

Електронен регистър за ражданията достъпен за всеки от днес

Електронен регистър за ражданията достъпен за всеки от днес

От днес електронният регистър за ражданията е достъпен и на интернет-страницата на Министерство на здравеопазването. С негова помощ всеки може да види какъв е броят на новородените бебета общо в страната, както и за всяка отделна област.

Електронният регистър беше създаден от Министерство на здравеопазването в края на миналата година. Той заработи официално от 1 януари тази година. Целта е чрез него да се повиши контрола над лечебните заведения и да се осигури максимална сигурност и качество за пациентите в тях.

В регистъра всяка болница с АГ-отделение трябва да подава информация за ражданията до три дни от извършването им. Вписването се осъществява от оторизиран специалист, който носи персонална отговорност за достоверността на данните и влиза в системата с електронен подпис, който се осигурява от съответната болница.

В регистъра се подава информация за мястото, датата и часа на раждането, данни за майката и за детето – пол, килограми, състояние, ръст, както и как е протекло самото раждане. Също така се вписва кой лекар е водил раждането, дали бременността е ин витро и дали майката се отказва от детето си.

Създаването на регистъра е струвало 28 хил. лв. лв. Можете да го посетите  тук.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ