За какво ще похарчат близо 150 млн. лв. министерствата

За какво ще похарчат близо 150 млн. лв. министерствата

За какво ще похарчат близо 150 млн. лв. министерствата

Общо 148 млн. лв. допълнително от актуализирания бюджет вече са разпределени по министерствата, става ясно от разбивка на предвидените разходи, оповестена от финансовото министерство.

Припомняме, че при гласуването на актуализацията бе решено разходите на правителството да се увеличат с 286 млн. лв., като от тях 148 млн. лв. отиват към отделните министерства и Министерски съвет. От тях, най-много средства ще бъдат отделени за социалното министерство, МВР и Министерство на отбраната

40 млн. лв. са предвидени за Министерство на труда и социалната политика като от тях близо 32 млн. лева ще бъдат за добавки на хората с увреждания и увеличаване на месечната добавка за деца с увреждания и броя на лицата, с право на месечни помощи за деца. С останалите пари ще бъдат осигурени възнаграждения на приемни семейства и социално подпомагане на лица без доходи.

25 млн. лв. допълнително ще бъдат отпуснати на МВР най-вече за покриване на разсрочени дългове и за доставка на горива.

За отбрана ще бъдат заделени 30 млн. лв., които ще се харчат за освобождаване на радиочестотния спектър във връзка с цифровизацията и за реконструкцията на железопътната линия Пловдив – Свиленград.

26.4 млн. лв. допълнително са предвидените пари за Министерски съвет. От тях 3.1 млн. лв. са разчетени за изграждане на оптично-кабелни трасета до градовете Силистра, Габрово, Видин, Кърджали и Смолян и между сградите на областните администрации в градовете Стара Загора и Габрово.

А останалите 23.3 млн. лв? С тях ще бъдат покрити плащания по договор от 2012 г. за предоставяне на софтуерна осигуровка за програмни продукти на Майкрософт с придобит лиценз с безсрочно право на ползване за нуждите на държавната администрация, показва справката на финансовото министерство.

За фонд "Земеделие" ще бъдат заделени допълнително 15 млн. лв. Парите са за тютюнопроизводители и производители на плодове и зеленчуци.

10 млн. лв. отгоре ще бъдат дадени на правосъдното министерство с намерението да бъдат използвани за затворите и правна помощ.

8 млн. лв. са заделени за здравеопазването - с тях ще се покриват капиталови разходи на болници.

За стари дългове ще отидат и 1.34 млн. лв. към бюджета на Външно министерство, с които ще с изплатят данъчни задължения от 1998 г. на дипломатическото ни представителство в Берлин и съответните неустойки и глоби.

Министерството на младежта и спорта получава 3.6 млн. лв. за такси за провеждане на Световния и Европейски шампионат по мотокрос и шампионатите по супермото – Гранд При България за 2012 и 2013 г.

БАН ще разполага с 500 000 лв. допълнително за финансиране на дейността на Централната библиотека към академията.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ