Здравното министерство слага лимит за детското здравеопазване, няма пари

Здравното министерство слага лимит за детското здравеопазване, няма пари

Здравното министерство слага лимит на средствата за лечение на деца в чужбина. „Това не е лесно решение, но то е продиктувано от ограничените средства, които има държавата", каза пред „Дарик” здравният министър Стефан Константинов.

Тази седмица кабинетът въведе таван от 180 хил. лв. на сумата, която едно дете може да получи от държавния фонд за лечение в чужбина. Решение, което предизвика реакцията на пациентски и неправителствени организации, занимаващи се с набиране на дарения за лечение на болни хора. Досега таван нямаше, а средният разход за трансплантация на дете в чужбина е бил 266 хил. лв., а средният разход за друг вид лечение - 27 хил. лв..

„Правителството не трябва да взима решенията си в зависимост от реакциите били остри или не, а в зависимост от логиката и възможностите, които има. Това не е лесно решение, но е продиктувано от простия факт, че средствата, които има държавата, са ограничени. Когато средствата са ограничени, трябва да има някакъв регламент", обясни Константинов.

На въпрос защо са решили тези лимити да започнат от децата, като например скъпоструващо е лечението на онкоболните, министърът уточни: „Този лимит отдавна е въведен във всичко. Такъв лимит има на ниво държава - бюджет за здравеопазване, има лимит касата по видове дейности, лимит на районни каси, лимит на болници, накрая имаме лимит на изпълнители като брой изследвания и консултации със специалист. Защо точно се случи с този фонд, защото в рамките на две седмици ние одобрихме лечения за два милиона лева. Мога да ви кажа как са се движили през годините средствата. 2006 г. започваме със 747 хил. лв., 2007 - 1,4 млн. лв., 2008 - 2 млн. лв., 2009 г. - 3,2 млн. лв. и 2010 г. - 8 млн. лв.. Средствата са предназначени за финансиране на лечения на деца. Европейският принцип, когато човек се лекува в чужбина показва, че когато държавата не може да осигури лечение, трябва да го финансира в чужбина в рамките на това, което плаща в собствената си държава. Знаейки, че тук се плаща малко, ние все пак слагаме една значително по-голяма сума".

 „Ние говорим за фонд - в него участва държавата, участват и дарители. Колко са парите, дарени в този фонд. На фона на осемте милиона лева, които дава държавата, даренията са 120 000 лева. Използвам случая да каже, че тези дарения могат да бъдат използвани за намаляване на данъчното облагане”, обясни здравният министър.

Д-р Константинов призова всички хора, които са загрижени за децата да бъдат солидарни заедно с държавата и да започнат да даряват във „Фонда за лечение на деца".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ