Зрелостниците от Кърджали с най-висок успех на матурите

Зрелостниците от Кърджали с най-висок успех на матурите

Зрелостниците от Кърджали с най-висок успех на матурите

Резултатите от държавните зрелостни изпити показаха покачване на нивото в математиката и природните науки. Леко подобряване спрямо миналата година има и на изпитите по БЕЛ.

Данните за средния успех по региони за всички държавни зрелостни изпити поставя на първо място Кърджали с 4.94, следван от Смолян - 4.56, Благоевград 4.51, толкова е и за София-град. Най-нисък среден успех има в регионите Разград 3.99, Шумен, 4.04, Ямбол, 4.15, толкова е и в Плевен. Сред училищата с най-високи резултати 6 са в София, а останалите - от Кърджали, Ардино, Варна и Пловдив.

Като цяло, 217 зрелостници имат 100 точки на изпитите, само 48 са с 0 точки, а 133 имат две пълни шестици. 5451 зрелостници са получили по две отлични оценки над 5.50, 919 пък са с по две слаби оценки.

Петима са с 0 точки и на двата държавни зрелостни изпита. Няма нито един, който да е със 100 точки и на двата зрелостни изпита, предаде БГНЕС.

„Това е 13-та сесия на държавните зрелостни изпити, но макар и с фатален номер, тя не е фатална", коментира образователният министър Анелия Клисарова.

Тази година няма някакви съществени новости по отношение на формата. Единственото ново е, че се утвърди скалата за превръщането на точките в оценки, заедно с изпитните варианти. 54 169 зрелостници са се явили тази година на изпита по БЕЛ, 54 488 на втория държавен зрелостен изпит. Данните показват, че значително намалява броят на желаещите да положат ДЗИ по география и икономика за сметка на увеличаване на броя ДЗИ по биология и здравно образование, философски цикъл и английски език.

Средният брой точки е 62,61, което е много добър 4,71. За миналата година той е бил 4,73. Най-нисък е броят точки по философски цикъл и по история и цивилизация. Традиционно най-висок е по чужди езици. По-висок е процентът двойки по история и цивилизация. По-добри резултати са отчетени по математика и природни науки. Наблюденията показват, че има леко покачване на средния брой точки по предмети в последните три години - математика, физика, химия, биология, т.е. като цяло математиката и природните науки. Същевременно има и леко покачване по БЕЛ. Наблюдава се и по-висока постижимост на затворените въпроси и по-ниска при отворените.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ