Кристалина Георгиева съветва да се пипа резерва само за съфинансиране на европрограми

Кристалина Георгиева съветва да се пипа резерва само за съфинансиране на европрограми

Кристалина Георгиева съветва да се пипа резерва само за съфинансиране на европрограми

Eврокомисарят Кристалина Георгиева призова българското правителство внимателно да увеличи разходите само, за да стимулира икономиката, и да ускори реформите в здравеопазването, образованието, пенсиите и съдебната система. Тя смята за оправдано харченето на част от фискалния резерв само като гаранция, че кълновете на растежа да не бъдат замразени.

Георгиева, която преди да бъде избрана за еврокомисар по международното сътрудничество и координацията при бедствия и кризи през февруари, беше вицепрезидент на Световната банка и икономически съветник на премиера Бойко Борисов, говори пред журналисти в Брюксел.

България ще приключи годината с висок бюджетен дефицит - малко под 4% от БВП. Може да си позволи да увеличи държавните разходи, но внимателно преценено и да не е за сметка на необходимите реформи. Трябва да се режат административните разходи, но също внимателно, за да не извадим очи, вместо да изпишем вежди. Парите от фискалния резерв трябва да се използват за съфинансиране на проекти по европейски програми, тъй като това ще стимулира икономиката. Ако не финансираме европейски проекти, после може да е късно и България да изпусне момента на своя икономически растеж. Правителството трябва да  комбинира три важни икономически елемента - да увеличи разходите там, където ще подпомогнат икономическия растеж, да съкращава разходи, които не подпомагат икономиката, и най-важното - да продължи ключови реформи като социалната и здравната. Ако не си изпълнят задълженията сега, догодина ще питаме "Оти ги ручахме жабетата". Съкращаването на разходи сега е ненужна болка, ако не осигури икономически растеж и по-висок стандарт утре, подчерта Георгиева.

Европейският съюз е заделил за България 11 млрд. евро до 2013 г. Отпускането им е свързано с национално съфинансиране на проектите, за което бюджетът може целево да увеличи разходите. Ако чакаме да дойде повишението на приходите, може да се окаже, че е късно да обърнем посоката на българската икономика от стагнация към растеж, подчерта еврокомисарят.

Тя призова правителството да направи непопулярните реформи в социалната област, докато все още се радва на висока обществена подкрепа. Като си знаем, че все по-малко работещи трябва да издържат все повече пенсионери, като знаем, че системата ще фалира, отговорността върху правителството е смело да върви напред и да извърши тези реформи, подчерта Георгиева.

Най-много ме притеснява дали правителството ще изпълни реформите, защото е нечестно към нашия народ, когато искаме от него да затяга коланите, да не му кажем: Ние ще затегнем тези колани, но от това ще се получи една по-добра държава, в която ние ще бъдем по-конкурентоспособни и вашият стандарт на живот ще се повиши, посъветва еврокомисарят.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ