Над 100 туристически обекта ще бъдат възстановени до 2 години

Над 100 туристически обекта ще бъдат възстановени до 2 години

Над 100 туристически обекта ще бъдат възстановени до 2 години

В следващите 2 години България ще възстанови 11 крепости и около 100 други туристически обекта с евросредства. Проектът ще бъде на стойност 300 млн. лв., предава bTV. Сред обектите, които ще бъдат възстановени са Етъра, Плиска, Мадарския конник, Арбанаси, Асеновата крепост. Пещерите Магура и Леденика и Белоградчишките скали. 61 общини реално ще реализират проекта, уточни регионалният министър Лиляна Павлова. Общините ще имат и задължението да подобрят инфраструктурата около туристическия обект.

Над село Белчин, например, е открита крепост на 1700 години. 350 метра крепостна стена и 6 бойни кули са служили за охрана на железодобива в района. До две години крепостта трябва да върне предишния си облик. Под крепостната стена има и останки на три църкви, които свидетелстват, че християнството се е настанило тук преди 17 века при управлението на византийския император Константин Велики.

6 милиона лева ще бъдат отпуснати на община Самоков, за да превърне обекта в атракция с музеи в кулите и възстановки на древния бит. До него ще води и малка въжена линия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ