Около 3000 са опасните френски импланти, внесени у нас. Какво да правят пациентките?

Около 3000 са опасните френски импланти, внесени у нас. Какво да правят пациентките?

Около 3000 са опасните френски импланти, внесени у нас. Какво да правят пациентките?

Около 3000 чифта от опасните френски импланти са внесени в България. От тях голямо количество вече е поставено, заяви за bTV доц. Димитър Евстатиев – национален консултант по пластична хирургия.

"Проблемът идва от недобросъвестността на производителя, който първоначално минава изискванията, а след това сменя медицинския гел с технически. Има и промяна в обвивката, което води до увеличена честота на спукванията. Последствията – предизвикване на възпаления", обясни специалистът.

Какво да правят жените?

Доц. Димитър Евстатиев посъветва всички с импланти от този тип, или с импланти изобщо, да проверят паспортите си. Ако не са ги запазили или получили, да се свържат със своя хирург, който би трябвало да пази необходимата информация.

При наличието на спукване се махат и двата импланта, не само повреденият. "Дали ще се отстранят профилактично незасегнатите, зависи от самата пациентка", обясни доц. Евстатиев. Той успокои, че няма спешност за отстраняването им и допълни, че срок на годност на този продукт на естетичната хирургия няма.

По думите му жените с опасни импланти трябва да са под постоянен профилактичен контрол, който да се осъществява на всеки шест месеца с ехограф.

Скандалът с гръдните импланти на компанията "Поли имплант протез" (ПИП), която беше затворена през 2010 г., заплашва да засегне близо 300 хил. жени по целия свят.

Оказа се, че,френската комапния ПИП е използвала некачествен, по-евтин гел за имплантите. Той е с 10 пъти по-ниска цена от стандартния и съответно по-некачествен. Това увеличава риска от скъсване на обвивката на протезата и може да причини възпаление на околните тъкани.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ