Опасност: Децата масово използват социалните мрежи

Опасност: Децата масово използват социалните мрежи

Опасност: Децата масово използват социалните мрежи

По-голямата част от децата в Европейският съюз имат профили в социалната мрежа, което крие доста сериозни рискове. Това показва доклад, изготвен по поръчка на Европейската комисия (ЕК).

Според резултатите от проучването 77% от децата на възраст 13-16 години и 38% от 9 - 12-годишните деца в ЕС имат профил в сайт за социални контакти. Освен това една четвърт от децата, които използват сайтове за социални контакти, като Facebook, Hyves, Tuenti, Nasza-Klasa SchuelerVZ, Hi5, Iwiw или Myvip, казват, че техният профил е „публичен“ (т.е. може да бъде видян от всеки), а много от тях даже са вписали своя адрес и/или телефонен номер.

В България 68% от децата на възраст между 13 и 16 години и 36% от децата на възраст между 9 и 12 години използват социални мрежи.
Тревожните данни подчертават колко е важен прегледът на прилагането на принципите за по-безопасни мрежи за социални контакти в ЕС, който предстои да бъде направен от Комисията.

През 2009 г. беше сключено споразумение с посредничеството на ЕК, според което големи компании в областта на социалните мрежи поеха ангажимент да прилагат мерки за обезпечаване на сигурността в интернет на техните потребители под 18-годишна възраст.

„Все повече деца се регистрират в сайтове за социални контакти, но много от тях не вземат необходимите мерки за собствената си защита в интернет. Тези деца се излагат на опасност, стават уязвими за злонамерени хора. Ето защо всички компании за социални мрежи трябва незабавно да направят профилите на малолетните и непълнолетните достъпни по подразбиране само за одобрения списък с контакти и да ги изключат от обхвата на интернет търсачките. Компаниите, които още не са подписали Принципите за по-безопасни мрежи за социални контакти в ЕС, трябва незабавно да го направят, за да бъде подсигурена безопасността на нашите деца“, заяви Нели Крус, заместник-председател на Европейската комисия и комисар за цифровите технологии.

Като се има предвид все по-ниската възраст на децата, които използват интернет и социалните мрежи, както и факта, че все повече деца имат достъп до интернет чрез мобилни устройства, Комисията започна преглед на действащите в момента браншови споразумения за саморегулиране в тази насока. Към платформата за сътрудничество ще бъдат поканени да се присъединят компаниите за социални мрежи, производителите на мобилни устройства и конзоли за игри, доставчиците на интернет услуги, доставчиците на мобилни приложения и съдържание, потребителските организации, изследователите и детските организации. Този диалог ще се гради на постиженията на Принципите за по-безопасни мрежи за социални контакти в ЕС и на Европейската рамка за по-безопасно използване на мобилни телефони от юноши и деца.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ