Почина Теодора Захариева

Почина Теодора Захариева

Днес преди обед е починала Теодора Захариева, председател на Български пациентски форум. Това съобщи БГНЕС, като се позова на информация на д-р Стойчо Кацаров, с когото тя от дълги години работи в неправителствения сектор.

Теодора се бори повече от 10 години с тежката диагноза рак. Освен това тя поведе и тежка битка и с институциите. Тя беше първата с тази диагноза, която осъди Министерството на здравеопазването за това, че не са й осигурени навреме животоспасяващи лекарства. През 2004 г. тя се изправи на протест пред правителствената сграда, като свали перуката си след тежката химиотерапия.

Средствата, които Теодора спечели от делото срещу министерството вложи в пациентска организация за обучение на хора, болни не само от онкологични заболявания, но и с други заболявания, които да отстояват правата си пред държавата. През 2009 г. Теодора беше обявена от Български хелзинкски комитет за Човек на годината на 10 декември, когато целият свят отбелязва приемането на хартата за човешки права на ООН.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ