Почти 40% от българите страдат от наднормено тегло

Почти 40% от българите страдат от наднормено тегло

Почти 40% от българите страдат от наднормено тегло

Теглото на нацията расте със застрашителни темпове, 38% от градското население на страната на възраст между 14 и 60 години е с наднормено тегло. Това показва изследване на МБМД сред 703 граждани на столицата, областни и други градове, проведено в средата на месец май, по поръчка на Българската федерация по фитнес и културизъм.

Определно в „тежка” ситуация са мъжете. 52% от представителите на силния пол страдат от излишни килограми срещу 25% от жените. По-тревожното е, че 51% от хората със затлъстяване не смятат, че теглото им е проблем, коментират от МБМД.

26% или всеки четвърти от участниците в проучването честно признават, че имат проблем с излишните килограми.

Главният виновник за постепенното "натежаване" на нацията според мнозинството в анкетата е липсата на достатъчно съоръжения за масов спорт, особено на открито. 86% от запитаните са категорични, че местата и уредите за безплатно спортуване в парковете например не са достатъчни.

Всеки втори или 48% от запитаните твърди, че би спортувал поне веднъж седмично на открито ако има създадени условия за това. 50% от неспортуващите обаче се оправдават с липса на време, а не на площадки и уреди. Всеки трети (31%) в изследването твърди, че спортува средно на седмица над 4 часа.

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ