Премиерът ще помирява Тристранката

Премиерът ще помирява Тристранката

Премиерът ще помирява Тристранката

Премиерът Бойко Борисов се отзова на призива на синдикатите да оглави заплашеният от разпадане Национален съвет за тристранно сътрудничество след като двата най-големи синдиката обявиха, че напускат диалога.

Утре той ще води среща в тристранен формат между синдикатите, работодателите и правителството, съобщи министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Решението е било взето след проведени днес разговори при министър-председателя по повод възникналото напрежение между синдикатите и властта, след като финансовият министър Симеон Дянков обяви предварително, без съгласуване с партньорите от тристранката, че пенсионната възраст догодина ще бъде увеличена с 1 година от 1 януари 2012 г.

В знак на протест срещу едностранно обявеното намерение, профсъюзите заявиха, че напускат Националния съвет за тристранно сътрудничество, поискаха оставката на Дянков и се заканиха да организират общонационален протест на 30 ноември.

В неделя Борисов нарочи социалният министър Тотю Младенов за задочния конфликт, тъй като според него не е успял да обясни публично и убедително защо се налага спешното прилагане на мярката.

Снощи обаче дружески разкритикува и вицепремиера Дянков, който оглавяваше досега тристранния диалог, като заяви, че „малко избързва да говори предварително, малко избърза с обявяването на пенсионната реформа”.

Идеята подлежи на дебат, но трябва да се знае, че пенсионната система ще оцелее най-много още 2-3 години, ако не се реформира, предупреди още Борисов.  "Пенсионната система така е конструирана, че или трябва да продължим да я субсидираме със средства от Републиканския бюджет, или трябва да я сменим“, каза още той. Ако не се направят спешни реформи, след 2-3 години ще се наложи държавата да търси помощ от МВФ, който принудително ще вдигне пенсионната възраст и ще постави условия за уволнения в публичния сектор и намаления на държавни заплати, разясни премиерът. Той призна още, че над 1.2 млн. души в сивия сектор не плащат здравни осигуровки, а в същото време държавата харчи милиарди за здравеопазване.

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ