Първа Немска в София отново с най-висок бал за прием след 7-ми клас

Първа Немска в София отново с най-висок бал за прием след 7-ми клас

Първа Немска в София отново с най-висок бал за прием след 7-ми клас

91-ва Немска езикова гимназия в София, известна още като Първа Немска отново е начело с най-висок бал за прием след седми клас. Минималният бал за момчета в нея се е заковал на 34,610, а за момичета е бил 35,084, отчете на пресконференция началникът на Регионалния инспекторат по образование в София Ваня Кастрева.

Днес излязоха резултатите от първо класиране за кандидатстване след 7-ми клас.

На второ място е Софийската математическа гимназия с общ минимален бал 34,445. В различните профили обаче са постигнати и по-високи резултати, тъй като СМГ няма квоти за момчета и момичета. Така, най-високият минимален бал за прием в Математическата гимназия е 35,524 в паралелката с природоматематически профил и с интензивно изучаване на немски език.

На трето място излиза 73-то СОУ "Владислав Граматик" с преподаване на чужди езици с минимален бал 33,914, известно още и като Втора Немска гимназия. На четвърто - Първа английска гимназия с минимален бал 33,292.

 Пета позиция си делят 164-та Испанска гимназия и Втора английска гимназия с минимален бал 32,928. Следват Девета френска гимназия с минимален бал - 32,378, 35-то СОУ "Добри Войников" с 31,390, 22-ро СОУ - 31,244, 133-то СОУ - 30,804, Националната търговско-банкова гимназия с минимален бал 30,483 и Финансово-стопанската гимназия с 30,184.

 Там, където има ученици с равни, класиращи ги минимални балове законът постановява да бъдат приети и записани, независимо от броя им, уточни Кастрева.

 Желаещите да се явят на второ класиране седмокласници трябва да подават заявления в училищата, в които са приети. На този етап, местата им условно се пазят там, където са приети на първо класиране, напомни Кастрева. При трето класиране учениците участват само за прием в свободните места в различните гимназии, като трябва да подават заявления в т. нар. училища-гнезда.

 Очакванията, че ще има покачване на баловете за прием след седми клас тази година се оправдаха, коментира Ваня Кастрева. Това, от една страна се дължи на факта, че чисто демографски броят на децата в седми клас е бил по-малък. От друга страна влияние са оказали и по-добрите резултати по български език и литература на националните тестове.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ