Сензационно: Йордан Йовчев се класира на шеста олимпиада

Сензационно: Йордан Йовчев се класира на шеста олимпиада

Сензационно: Йордан Йовчев се класира на шеста олимпиада

Най-добрият ни гимнастик през последното десетилетие – Йордан Йовчев постигна невероятен успех, класирайки се за шести път на Олимпийски игри. Българинът се пребори с болки и години и стана единственият гимнастик в историята, който ще участва на шест олимпиади, предаде сайтът sportni.bg

38-годишният спортист си извоюва виза за Игрите в Лондон през лятото, след като влезе в Топ 30 на последната квалификация в многобоя и там успя да постигне резултат, който да му дава право на участие на Игрите. Квалификацията се проведе в олимпийската „О2 арена" в английската столица.

„Aз се състезавам заради Българската федерация по гимнастика. Ако имаме гимнастик на олимпийските игри, с него ще заминат старши треньор, масажист, лекари. Ако нямаме - за федерацията ще бъде много трудно да оцелее", заяви Йовчев.

Легендарният български гимнастик пристигна в Лондон с разкъсан мускул на лявото рамо и болки в лакътя, но впечатли съдиите с представянето си на шестте уреда - халки, висилка, прескок, успоредка, кон с гривни и на земя. Освен всички травми, през февруари той ще навърши 39 години.

Единственото отличие, което през годините непрекъснато убягва на Йовчев е именно олипийски медал. Той има четири световни титли и множество други награди. На игрите в Атина през 2004 г. Йовчев заслужи олимпийската титла на халки, но бе ощетен от съдиите и тя отиде при представителя на домакините Димостенис Тампакос.

„Много ме боли, че никога не успях да спечеля златен олимпийски медал. Сега съм остарял и шансовете ми за титла са сведени почти до нула. Съмнявам се, че някога ще спечеля титла. Но вече не се състезавам за златото, а за удоволствие", сподели Йовчев.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ