Скъпотията спира българите да пътуват

Скъпотията спира българите да пътуват

Скъпотията спира българите да пътуват

Броят на българите, които си позволяват пътувания в страната и чужбина, е намалял значително през последните няколко месеца. Като основна причина за промяната изпъкват повишените разходи по пътуванията в страната, както и поскъпването на бизнес командировките.

През четвъртото тримесечие на 2012 г. 692,3 хиляди български граждани са реализирали туристически пътувания. Преобладаващата част от тях – 79,4%, са пътували само в страната, а 13,9% - само в чужбина. 6,7 на сто от съгражданите ни са пътували както в страната, така и в чужбина. Това показват последните данни на НАционалния статистически институт (НСИ).

В сравнение със същото тримесечие на 2011 г. общият брой на пътувалите лица на 15 и повече навършени години се понижава с 21,7%, като броят на пътувалите в страната намалява с 25,3%, докато броят на пътувалите в чужбина се увеличава с 11,2%. Средният разход на едно лице за лични пътувания в страната се увеличава с 16,4%, докато в чужбина намалява с 10,4%. Средният разход за професионални пътувания на лице както в страната, така и в чужбина се увеличава съответно с 24,1 и 30,2%.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ