Софарма вдигна бизнес кули от бъдещето

Софарма вдигна бизнес кули от бъдещето

Софарма вдигна бизнес кули от бъдещето

Първите високо технологични сгради в София и страната, за които досега само бяхме чували, ще бъдат факт през 2011 г. Дотогава трябва да е напълно готов уникалният по рода си енерго-спестяващ и устойчив административно-търговски комплекс „Софарма бизнес тауърс”.

 Той ще се намира на столичния бул. „Драган Цанков” (до управлението на КАТ) и вече се прочу като „Зелените кули на Софарма”. Архитектурното чудо ще е с разгъната застроена площ 51 000 кв., която включва двуетажен търговско-развлекателен комплекс с голям, озеленен покрив. Върху него ще се издигат бизнес кули с височина на телата 74.70 м. и 85.20 м.

 Самите кули вече са построени, увери се репортер на Мениджър Нюз, но най-интересното предстои, защото проектът впечатлява не само със знаковия си архитектурен силует, а и с идеите, с които предстои да защити титлата на сгради от клас А. Това е най-високият клас, според европейските и световни класификации за търговски и офис площи.

 Сградите ефективно ползват енергията на слънцето през зимата и през лятото, за да подържат постоянен микроклимата в интериора. Най-новите решения в областта на фасадния дизайн в тази посока предвиждат двойна не-вентилирана фасада с ретро-оптични слънце-защити и възможност енергийните потоци ефективно да бъдат управлявани в полза на нуждите на сградите. Също използване на технологии за повторна употреба (регенериране) на енергията, отдадена от обитателите и съоръженията в сградата.

Всичко това работи в полза на идеята да се пести до 50 % от иначе обичайно използвана енергия на всяка сграда.

 Ето как ще изглеждат тези идеи на местна почва:

 СЛЪНЦЕ:

 Използването на енергията на слънцето и качествата на дневната светлина е крайъгълен камък в проекта. За тази цел е изградена специална елементна двойна фасада (т.н. дабъл скин) с вградени оптични слънце-защити и прозрачни стъкла.

 Автор на идеята е д-р Хелмут Кьостер – известен германски специалист в областта на „Технология на дневната светлина”, изобретател на редица решения за ползване на слънчевата енергия в архитектурата. Идеята е разработена в България на местна почва със съдействието на Коестер Лихтпланунг и е плод на съвместната работа на Рейнерс България, Архитектурно студио „Архитектроника” и местни производители.

Окончателният проект и съответните тестове са отнели цели две години, през които се стига до решение за високотехнологичната фасада, която ще е първата от този род не само у нас, а и на Балканите и ще откроява комплекса като един от малкото такива в световен мащаб.

 Предимствата са няколко:

- С прозрачни стъкла фасадата ще осигурява естествена - не филтрирана дневна светлина за офисната площ.

- Динамиката на външната светлина и енергия (слънце, облаци, смрачаване, ниско греене и др.) се контролира от предвидената БМС (автоматизация). Така системата контролира напълно влиянието на външните условия и няма да допуска директно греене в помещенията, но ще осигуряват необходимата и достатъчна дневна светлина. Практически ще бъде елиминиран познатия ефект при силно слънце да се затварят слънце-защитите и в следствие да се пуска интериорно осветление.

- Специалната микро-структура на оптични слънце-защити има грижата да отразява през кристалното стъкло обратно в пространството силното слънчево лъчение, без да натоварва с излишно отделяне на топлина интериора.

- Гарантиран е свеж външен въздух по всяко време и по желание на обитателите чрез предвидени малки отваряеми крила.

- Поддръжката на тази система въпреки сложността й е сведена но нива напълно съвместими с иначе традиционните употребявани технологии.

 Освен безспорната си полезна функционалност, фасадата от ново поколение постига и високо-естетическия критерий за модерна визия, кулите ще изглеждат: светли, прозрачни, открити.

  

ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ:

 Постигането на енерго-ефективност (над 35%-40% икономия на енергия) и висок комфорт на обитаване е резултат от съвместната работа на всички техники, архитектурни и инсталационни решения, които позволяват пълноценна и ефективна експлоатация през цялата година, категоризирана условно в два режима – „лято” и „зима”. За целта, сградата е оборудвана с автоматизирана БМС система, която се грижи за централизираното управление на всички необходими системи.

 Режим лято:

 През този период фасадната концепция се грижи да отразява при необходимост силната слънчева енергия, като гарантира достатъчно ниво на осветеност в интериора, с което практически сериозно намалява иначе ненужно пораждан топлинен товар в обитаваните площи.

Сградата е оборудвана с децентрализирани климатици, които ще работят само там, където е необходимо с което ще има възможност за гъвкавост в управлението на климатизацията и съответно консумацията на енергия.

Друга предвидена опция е кулите да се охлаждат през нощта посредством отварянето на клапите на климатиците и вкарване на свеж и прохладен въздух, когато външните температури са относително ниски, което ще съдейства допълнително за намаляване на консумираната енергия.

 С огромен принос за пестенето на енергия ще бъде и най-впечатляващият елемент в обекта - неговият озеленен покрив. Той ще заема внушителните 7000 кв. м тревна площ, оформена над търговския център. Зеленият покрив е планиран, като място за корпоративни празненства и отдих на служителите в комплекса, но освен това ще осигурява по-ниска температура през лятото, по-чист въздух, пречистване на дъждовните води и т.н. Част от него е остъклена, за да пресъздаде усещането за покрита търговска улица сред посетителите на търговския комплекс.

 Режим зима:

 С трите си стъкла и затворената въздушна междина фасадата постига феноменалния коефициент на топло-преминаване от 1.15 Вт./кв.м..К за цялата конструкция.

Предвидени са специални режими на слънце-защитите при които е възможно фасадната концепция да увеличи до 3.5 пъти възможността си да пропуска слънчева енергия в интериора, без това да наруши комфорта и ефективно да подпомогне отоплителната система в пасивен режим.

През нощта слънце-защитите е предвидено да се затварят плътно, така системите ще задържат допълнително вътрешната лъчиста топлинна енергия в помещенията.

 Инвеститор на комплекса е акционерното дружество „Софарма имоти“ АДСИЦ, което ще вложи 50 млн. евро в реализацията на обекта.

Архитектурният проект е изготвен от „Архитектоника студио“ , а окончателното приключване на обекта е планирано за април, 2011 г.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ